Lumes


Rotu: suomenlapinkoira
Nimi: Tulettaren Benji
Sukupuoli: uros
Syntynyt: 17.1.2009
Isä: Dagolas Bullero (lonkat A/A, silmät ok 10/10, prcd-pra kantaja)
Emä: Vihtorilan Susse (lonkat B/A, silmät epäilyttävä kortikaalinen katarakta eli kaihi 9/10, prcd-pra terve)
Väri: Musta ruskein & valkoisin merkein
Kasvattaja: Katja Vähäaho, Oulainen
Terveys: Satunnaista ns. tyhjänmahanoksentelua. Polvet 0/0 (2010 & 2012), kyynärät 0/1 (1-kyynärässä selviä muutospisteitä) ja lonkat C/B (C-lonkassa löysyyttä, lonkkaindeksi 96), silmät ja sydämen äänet terveet helmikuulla 2012. PRCD-pra silmäsairauden osalta vanhempien tuloksien perusteella joko (a) terve tai (b) kantaja, mahdollisesti testataan myöhemmin. Kaula ja osa selkärankaa kuvattu alkukesällä 2010, ei muutoksia. Kyynärät ja lonkat uusintakuvataan 2013-14, samalla kuvataan myös olkapäät.
Tulokset:
Näyttelyt 
5/2010 JUN EH "Musta ruskein ja vaalein merkein, kevyehkö oikeanmuotoinen pää, hyvät korvat, hyvä selkä, vatsaviiva nousee hieman liikaa, raajaluusto voisi olla vahvempaa, hyvä häntä ja turkki, kevyet liikkeet, luonne oikea." 
 

Toko
15.12.2010 ALO1 167/200p sij. 5/9 video

Agility
MAXI 1-luokka
10.9.2011 HYL
11.9.2011 0 rv 7,08av sij. 3/11
17.9.2011 A-rata 10rv 12,07av sij. 5/15 B-rata 0rv  -4,21av LUVA sij. 1/13
22.10.2011 A-rata 0rv 0,58av sij. 2/22 B-rata 0rv -6,19av LUVA sij. 1/20
5.11.2011 A-rata 0rv 4,50av sij. 2/20 B-rata 0rv -1,91av LUVA-SERT -> siirto kakkosiin sij. 2/19

MAXI 2-luokka
11.12.2011 A-rata HYL video C-rata 0rv 3,46av sij. 3/19
4.2.2012 HYL
10.3.2012 A-rata 0rv 2,86av sij. 1/9 B-rata 0rv 9,49av sij. 4/9
11.3.2012 C-rata 0rv 9,42av sij. 2/8 D-rata 0rv 9,32av sij. 3/8

Järviseudun Kennelkerhon vuoden agilitykoira 2011

Muuta
10.8.2011 Kiva Koirakansalainen-testi hyväksytty
15.10.2011 BH-koe hyväksytty video

Lumes KoiraNetissä
Täys- ja puolisisarukset

Luokseni Lumes muutti 3,5 kuukauden ikäisenä.

Luonne

Lumes oli yllättävän helppo pentu kuuliaisuutensa vuoksi. Se ei ole erityisen haukkuherkkä vaan oikeastaan hyvin hiljainen kaveri, mutta toki se osaa ääntäänkin käyttää. Lumes on hyväntuulinen ja leikkisä höpsöttäjä, joka iloisena touhuilee mielellään monenlaista yksin ja yhdessä, mutta osaa myös rauhoittumisen taidon. Lumes on todella kiltti koira, vaikka sen vallattomuus (jota ihan tarkoituksella en ole karsinut pois) voikin joskus antaa asiasta toisen kuvan, eikä se esim. vahdi ruokaa/luita/leluja niin ihmisiltä kuin toisilta koiriltakaan (tai kanilta). Yksinolot ovat sujuneet ongelmitta, vaikka Lumes pitääkin paljon läheisyydestä ja on luonteeltaan seurallinen.

Lumes on erittäin energinen ja voisin hyvinkin kuvitella sen kehittävän jotain häiriökäytöstä, jos riittävästä liikunnasta ja aktivoinnista ei huolehdittaisi. Ei sitä päivän parin vähempi tekeminen ala vielä ahdistaa, mutta jos sairastaessani menee muutama päivä ilman sen kummempia juttuja niin silloin Lumes varsinkin nuorempana selvästi jo alkoi touhottaa sisällä ja oli täynnä patoutunutta energiaa. Näin normaalisti, jolloin muutamana päivänä viikossa liikutaan ja touhaillaan ainakin kolmisen tuntia, Lumes on sisätiloissa hyvin rauhallinen.

Energisyytensä vuoksi Lumeksella on suuri halu touhuta monenlaista ja onnekseni tämä tekemisen riemu suuntautuu kanssani puuhailuun aina, kun vain tarjoan siihen mahdollisuuden. Mielestäni koirilla, kuten ei Lumeksellakaan, ole varsinaisesti ns. miellyttämisenhalua, se ei siis tee asioita vain minua miellyttääkseni, mutta sillä on suuri motivaatio ylipäätään tehdä mitä tahansa, joten se hyvin mielellään toimii kanssani yhdessä. Yhdessätekemisenhalu onkin se kantava voima, jonka avulla Lumesta on ollut erittäin helppo kouluttaa, vaikka toki työmotivaatiota nostavat myös konkreettiset palkkiot, joita Lumeksella ovat ruoka, lelu, leikki ja riehuminen.

Lumes on siitä(kin) ollut oiva harrastuskaveri, että sille kelpaa niin monipuolisesti erilaiset palkitsemistavat. Ruokapalkaksi Lumekselle kävi pentuna melkeinpä kaikki syötävä, aikuistuttuaan on tarvinnut hieman herkullisempaa saatavaa. Taistelutahtoa Lumekselta löytyy ihan kivasti ja opittuani paremman leikitystyylin, olen sitä saanut vahvistettuakin. Erilaisten lelujen lisäksi Lumekselle kelpaavat myös esim. puiden lehdet, kukat, heinänkorret, oksat... Kisaamista ajatellen hienoa on, että Lumes palkkautuu myös leikistä ja riehumisesta kanssani ilman ruokaa/lelua, niillä on myös hyvä nostattaa tarvittaessa virettä. Rauhalliset kehut eivät Lumekseen tee niin suurta vaikutusta, mutta innostava, korkeaääninen höpötys näkyy miellyttävän ja palkitsevan.

Riistaviettisyyttä ei Lumeksella ole suuremmin, juoksentelee lähinnä juoksemisen riemusta, ei etsi jälkiä ja pysähtyy kiellosta lintujen lehahtaessa edestä. Seuraa vapaana hyvin porukan mukana ja kiirehtii vauhdilla takaisin, jos erehtyy väärään suuntaan/liian kauas muista.

Ääniarka Lumes ei ole ja onkin kuullut monenlaista meteliä olematta niistä moksistaan. Koettuina ovat niin rumpujen pauke, sirkkelöinti kuin ilotulituksetkin sekä ambulanssin ujellus, kiljuvat lapset ja viulunvingutus, laukauksiakin on oltu kuulemassa ihan muutaman metrin etäisyydeltä. Läheisesti on tutustuttu autotalliin (ja -halliin) kesken autoremontin, puutöihin ja lapsiperheen arkeen, kaikessa Lumes on sujuvasti mukana. Työssäni tein Lumeksen ensimmäisen vuoden ajan pari kertaa viikossa ylipitkää päivää, jolloin koirat olivat siellä kanssani. Lumes veteli suurimman osan työpäivästä sikeitä keskellä suurta sekamelskaa, joskin sille oli aina mukana kevythäkki, koska ei ihan vanhemman koirani Allun veroisesti pysynyt aloillaan osoitetussa paikassa.

Ikävä, mutta suurimmaksi osaksi onneksi ohimenevä, ominaisuus Lumeksella on/oli haukahtelu epäilyttäville äänille ja ihmisille. Oikeastaan en edes osaa sanoa, ovatko haukahtelun kohteet Lumeksesta epäilyttäviä vai mikä on se syy, koska mitään ei Lumes ole vielä tähän päivään mennessä pelännyt ja ihmisiä kohtaan on vähän liiankin avoin ja ystävällinen. Oma käytöksenikään ei aina voi olla syy, koska äänille Lumes saattaa haukahtaa sisällä ollessaan ihan omissa oloissaankin. Kaikkiin tähän mennessä nenätysten tavattuihin koiriin Lumes on suhtautunut ystävällisesti ja olisi kovasti alkamassa leikkiin.

Lumekselle on varattuna luonnetestipaikka huhtikuulle 2012.