Tuli taas tuhlattua koirien lääkärikäynteihin rahaa, mutta musta on Allun vaivojen myötä tullut vähän liiankin herkästi huolestuva enkä halua odotella, koska se pikkuasiakin voi oikeasti olla joku suurempi vaiva.

Maaliskuun lopulla aloin huolestua, kun Lumesta ei haluttanut pissiä takapihalle, jossa koirat siis käyvät aamu- ja iltapissoilla. Alkaa hengailla vaan muuta, mutta ei pissi oma-aloitteisesti ainakaan hetkiseen ja sain kunnolla käskeä sitä pissalle (joo, meillä koirat osaa pissiä käskystä), jolloin teki asiansa, mutta ihan pikaisesti. Allullahan oli virtsakiteitä joku vuosi ja ne oireili just tuolla tavoin, että vältti pissimistä takapihalla / teki ihan pikaiset, kipeää kun pissiminen teki (virtsakiteet on kuin pieniä lasinsiruja).

En tahtonut Lumeksen kärsivän yhtään enempää, jos kiteitä on, joten kuskasin sen lääkärille pissanäytteen kera. Mitään vikaa ei kumminkaan onneksi ollut, ihan pikkasen verta virtsassa, mutta se saattoi johtua siitä, jos juo liian vähän niin virtsarakko ärsyyntyy. Tästä käynnistä köyhdyin 90 euroa - klinikkamaksu 20e, toimenpidemaksut (peruskäynti ja labrat) 30,50e, virtsarakonsuoja-ainekuuri (cystaid) 17,70e, kipulääke (näkee, johtuuko pissaushaluttomuus kivuista & Allun satunnaista tarvetta varten lisää) 13,53e ja tarvikkeet (labra) 8,23e. Lumeksellahan on vakuutus (henki-, lääkäri- ja vastuuvakuutukset), mutta omavastuu on siinä 80e ja tuo Cystaid lasketaan rehuihin eikä lääkkeisiin, joten kaikki tuli mun maksettavaksi.

Käynnin jälkeen aloin kiinnittää huomiota Lumeksen juomiseen, tai kuten tulin huomanneeksi, juomattomuuteen. Se oli vähentänyt juomisiaan niin paljon, ettei juonut juuri ollenkaan vapaaehtoisesti, jolloin päädyin tarjoilemaan sille ruuat kera veden ja sekoittamaan juomaveteen hieman tonnikalaa saadakseni sen juomaan. Ei ihme, jos ei pissata, jos ei juo, mitä pissata.

Pääsiäisenä käytiin siellä hallilla agilitya harjoittelemassa, samassa paikassa ollaan koko talvi käyty säännöllisesti tokotreeneissäkin, ja ilmeisesti sieltä tai mukana olleista koirista (kaikki alkoivat oireilla hiukan sen jälkeen) tarttui matkaan koirille flunssa tai nenäpunkkeja. Molempien vaivojen oireita ovat aivastelu ja niiskutus, "nenän sisäänhengittelystä" päättelin voivan olla myös nenäpunkkeja, enkä jäänyt odottelemaan tilanteen mahdollista pahentumista (nenäpunkit lisääntyy ja koirilla oireet vain pahenevat) vaan hain sitten siihen lääkkeet (Milbemax-tabletit kolmen viikon kuuri) samalla kuin vein Lumekselta pissanäytteen kontrolliin. Siitä tuli 37 euron menetyksen arvoinen reissu.

Koirilla alkoi aivastelu ja niiskutus helpottaa, Lumeksen pissanäyte oli täysin puhdas, se useimpina päivinä käy edes kerran itsekin juomassa (huomasin muuten senkin, että koirien teräksinen juomakuppi sisältääkin epäpuhtauksia, koska pohjassa oli ruostepilkkuja, liekö tämä syy juomattomuuteen, kun kipon vaihdon jälkeen alkoi taas itsekin juoda?), mutta takapihalle pissiminen on vielä vaikeaa. Koko yön pidättämisen jälkeen luulisi, että olisi isokin hätä, mutta ehkä se on niin herännyt merkkailemiseen, ettei näe tarpeelliseksi hajustaa omaa takapihaa vaan säästelee lenkeille, kun ei ymmärrä, että rakon tyhjentäminen olisi ihan terveellistä ja käytännöllistä. Sisälle se on pissinyt kahdesti muutaman viikon ollessa välissä. Ekalla kerralla takaoven eteen, kiersi sohvan ja pissi uudestaan sen taakse. Toisella kertaa vakimakuupaikalleen takaoven viereen ja alkoi vielä nuolla pissejään. Tietäispä vaan, mitkä noittenkin tekojen motiivit on. Ehkä sillä vaan on murrosikäisen ajatuksia liikaa mielessä tai jotain?