Näin kesäisin joutuu miettimään autoilureissujen toteutusta normaalia enemmän. Treeneissäkään ei noin vaan jätetä koiraa autoon odottamaan omaa vuoroaan vaan on oltava sijaisjärjestelyjä. Joka vuosi moni koira on kuolla kuumaan autoon omistajiensa välinpitämättömyyden vuoksi "Mä vaan äkkiä käväisen" "Ei siellä nyt näin nopsaan ehdi kuuma tulla". Auringossa auto kuitenkin kuumenee erittäin nopeasti, eikä liene kenellekään yllätys, että jo puolikin tuntia paahteessa seissyt auto on sisätiloiltaan kuin pätsi. Ruotsin kennelliitto on teettänyt tutkimuksen, jossa auton sisälämpötiloja mitattiin aamusta puoleenpäivään, ja tulokset olivat...noh, kuumat.

Näin kuumaksi lämpötila helteillä auton sisällä kohoaa: 

klo 08.30 ulkolämpötila 14°C, varjoa = autossa 19°C 
klo 09.30 ulkolämpötila 18°C, varjoa = autossa 38°C 
klo 10.30 ulkolämpötila 20°C, puoliaurinkoista = autossa 47°C 
klo 11.10 ulkolämpötila 20°C, auringossa = autossa 57°C 
klo 12.00 ulkolämpötila 23°C, auringossa = autossa 62°C 
klo 13.30 ulkolämpötila 22°C, auringossa = autossa 85°C

Ja mikähän mahtaa auton sisälämpötila olla +30 asteen kelillä...

Lämmintä oli tänäänkin ja mikäs sen parempaa hellepäivän viettoa kuin ulkoilla veden äärellä. Meillä piti ollakin vepetreenit, mutta yksi tulijoista perui tulonsa pienen sadekuuron vuoksi eikä vepeilyä kahden ihmisen voimin harrasteta, niin välistä sitten jäi. Kävin kuitenkin montulla heittämässä Lumekselle damia ja sen jälkeen vähän käveltiin ympäriinsä auringon ja tuulenvireen kuivatellessa Lumesta.

Viikonlopun reissulta Sirpistä puimuriin-tapahtuman hevosvetoinen kyntökone. Hevoset vaikuttivat oikein mukavilta ja vireiltä yksilöiltä, jotka nauttivat työstään eivätkä hätkähtäneet mistään ympäristön hälystä tai lukuisten traktorien metelistä. Ötököistä ne tosin eivät pitäneet ja yrittivätkin potkia niitä pois mahanaltaan.

Eräältä autoillen alkaneelta ja kauemmas suuntautuneelta ulkoilureitiltä oja/kituinen joki, joka oli niin symppiksen näköinen, että piti ikuistaa se kameralla. Sen rannoilla kasvoi rentukoita, siitä onkin vuosia, kun olen niitä viimeksi jossain nähnyt.