Oli eilen puhetta naksutinkoulutuksesta, joten kuvasin sitten videon Lumeksesta ja oppimisesta naksuttimen avulla tavoitteena saada koira menemään pesuvatiin (entinen kanin vessalaatikko). Olisihan se helppo vain nostaa sinne, mutta mikä temppu se sitten olisi? Tai jos kerta koiran pitää itse mennä, niin miksei houttelisi sitä sinne, pääsisi nopeasti lopputulokseen? Mutta naksutinkoulutuksessa onkin ideana, että koiran täytyy itse hoksata, mitä siltä halutaan, ja jos sitä mennään ohjaamaan, niin se idea vesittyy sitten siinä.

Videota kuvattaessa lähtötilanne oli se, että Lumes tiesi jo, että tekemisen kohde on pesuvati. Olin edellisenä päivänä sille muutaman kerran jo naksutellut kiinnostuksesta pesuvatia kohtaan. Tässä on nyt siis ensin naksun kriteerinä yksi jalka pesuvadissa (vahingossa tulee yksi naksaus kahdelle jalalle). Vaihtaessani vaatimuksen molempiin etujalkoihin, Lumes miettii hetken ja katsoo mua, että miksi yhdestä jalasta ei saanutkaan naksua ja maksua, jonka jälkeen kokeilee jotain muuta (eli toisenkin etujalan nostamista pesuvatiin) ja siitä taas tuleekin naksu, joten jatkaa siten.

Lumekselle naksutin on jo tuttu asia ja se tietää, että omasta käytöksestä riippuu naksun saanti, joten se hoksaa nopeasti mitä milloinkin halutaan ja myös ehdottaa uutta käytöstä jos edellinen ei tuottanut tulosta. Tämän vuoksi pystyn etenemään esim. tuossa pesuvatiin menossa nopeammin kuin vasta naksuttelun parissa aloittanut koira, joka ehkä vaatii paljon useamman toiston per kriteeri.

Jokaisen naksauksen jälkeen Lumes tulee hakemaan makupalan (sillä naksaushan tarkoittaa "makupala tulossa") ja siksi hieman poistuu kameran edestä. Seuraavaksi täytyisi saada toinen takajaloistakin pesuvatiin ja lopuksi vielä toinenkin, jolloin koko koira on siellä.