Luoksetulo

Yleistä luoksetuloa kotosalla ja lenkeillä vapaillessa on harjoiteltu päivittäin, pääsääntöisesti Lumes tulee erittäin hyvin kutsusta, vaikka toistoa käytänkin paljon tulon nopeuttamiseksi. Ulkoillessa palkitsen usein namilla, kotona harvemmin.

Pk-puolta varten opetan luoksetulon eteenistumisellakin. Tätä harjoitellaan muutaman kerran viikossa parin toiston verran, pääsääntöisesti nameilla, mutta joskus innostuksen vuoksi hiirilelulla. Lumes tulee hyvin eteen käsiohjauksella (olen istumassa korokkeen päällä jalat harallaan) ja mielestäni riittävän lähelle, ottaa katsekontaktin ja silloin sanon käskysanan ja palkkaan. Muutaman kerran katse+käsky+palkka siinä edessä ja sitten vapautan pois namin perään.

Istuminen

Istumiseen on koti- ja tokokäskyt erikseen, kotikäskyä käytetään kaikissa muissa tilanteissa paitsi tokojuttuja harjoitella tokokäsky. Koti-istumisesta palkkaan enää harvoin, mutta tokoistumisesta aina ja siihen käytän vielä useimmiten vahvisteena käsimerkkiä.

Alussa Lumes meni aina välillä istumaan lonkalleen, mutta en koskaan palkkaa sitä siitä, joten on jäänyt lähes kokonaan pois tokoistumisesta, koti-istumisessa ei ole väliä istumistyylillä. Tokoistumisesta ei saa nousta ennen vapautusta.

Istumista on otettu jo liikkeestäkin siten, että Lumeksen ollessa tulossa kohti, sanon käskyn sen ollessa melkein vieressäni, ja Lumeshan istahtaa.

Maahanmeno

Makuulle Lumes ei vielä tokokäskyllä mene ilman käsiavustusta, kotikäskyllä se kyllä onnistuu. Kuten istumisessa, myös makuussakin jää lonkalleen meno palkkiotta (sattuu vielä silloin tällöin), vasta vapautuksesta saa nousta ja aina palkitaan.

Paikallaolo

Istumisesta ja makuusta saa nousta vasta luvan kanssa ja se on paikallaolonkin aloittelua, niin kauan ollaan käsketyssä asennossa, kunnes toisin komennetaan.

Tokokäskyissä en ole vielä poistunut Lumeksen vierestä enkä ottanut enempää aikaa, mitä palkitsemisen ja vapautuksen välillä menee, mutta kotikäskyillä olen jättänyt Lumeksen istumaan/makaamaan ja mennyt itse useammankin metrin päähän kiertelemään tai mitä olen ollutkaan tekemässä. Joskus se siitä nousee, mutta yleensä pysyy erittäin hyvin aikojen vaihdellessa alle minuutista puoleen tuntiin (tuulikaapissa märkänä kuivattelemassa). Paikkoina ovat olleet niin koti, kyläpaikka, minigolfkenttä kuin miehen työpaikkakin.

Seuraaminen

Sivulletuloharjoittelua tehdään päivittäin parin toiston verran käsiohjauksella. Lumes tulee hyvin lähelle, mutta paikka vaihtelee vielä ollen lähinnä joskus liian edessä. Se on vain niin ihanan innokas ja on vaikeaa olla palkkaamatta sitä liian edessäolosta, mutta kai se vaan pitäisi niin alkaa tehdä, että tulisi vain sitä oikeaa paikkaa vierellä vahvistettua.

Sivulletulo - nami - katsekontakti - käsky - nami - vapautus

Tarkoitus olisi, että sivulletulokäsky toimisi myös seuraamiskäskynä, eli se merkitsisi koiralle vieressä oloa kontaktilla sekä paikallaollessa että liikkeessä.

Hyppy

Lumes osaa hypätä tarpeen mukaan yli tai päälle ja se riittää vielä tässä vaiheessa. Tokotyylisen hypyn aika on korkeintaan parin kuukauden päästä.

Ruutu

Ruutuakin on harjoiteltu nyt muutamana päivänä ihan kivana leikkinä. Allulle otin sitä kosketusalustan kanssa, mutta Lumekselle päätin kokeilla toista tyyliä, tiedä sitten kuinka hyvä/huono se on, mutta aika näyttää.

Tarkoituksena on saada Lumes menemään ruutuun vauhdilla, tai oikeastaan juoksemaan sen läpi, koska ruutuunhan saa antaa pysäytyskäskyn ja kyllähän maahanmenokin sen sinne pysäyttää.

Siten ollaan nyt nämä muutama kerta harjoiteltu, että pystytän ruudun, kumarrun ja otan Lumesta niskasta kiinni ja sanon herättelysanan ruutuun, sitten nousen ja annan varsinainen ruutukäskyn ja samantien lähden juoksemaan ruutua kohti Lumeksen tietenkin juostessa mukana. Vähän ennen ruutua heitän sen läpi maatapitkin tennispallon, jonka perässä Lumes säntää ruudun läpi.

Näiden muutamienkin harjoitusten jälkeen Lumes jo ennakoi pallonheittoa ja se tässä onkin ideana. Lopulta eri vaiheiden kautta pitäisi riittää pelkkä ruutukäsky, jolla Lumes säntää läpi ruudun odottaen pallonheittoa, jota ei sitten loppuvaiheessa enää aina heitetäkään.

Merkki

Pitkä matka meillä on vielä edessämme Lumeksen kanssa siihen, että tokossa tarvitsisimme merkillemenoa, mutta otin senkin mukaan jo näihin alkuharjoituksiin, koska se on ihan kiva temppunakin, koska kierrettävä kohde voi periaatteessa olla mikä tahansa, eikä vain tokon merkkitolppa.