Lumeksen kanssa korkattiin tänään yhteinen tokokisaura epävirallisissa merkeissä Kokkolassa alkeismölliluokassa. Lumes oli hieno ja ihan mun omaa mokaani ne jotku vähemmän hienot osuudet. Nyt tietää, mitä pitää omassa käytöksessä korjata seuraavaan kisaan. Yllättävää oli se, että Lumeksen kanssa pienesti jännitin kehässä, vaikka Allun kanssa niin ei ole koskaan ollut. Lumes ei kuitenkaan tuntunut reagoivan siihen mitenkään vaan oli ihan oma itsensä.

Koe aloitettiin voittajaluokalla, johon osallistui kolme koiraa, seuraavana erikoisvoittajaluokka yhdellä koiralla, avoin yhdellä, alokas kolmella, mölli yhdellä ja viimeisenä meidän luokka alokasmölli, jossa oli meidän lisäksi yksi toinen koirakko. Lumes ei tykkää odottelusta, ellei se ole selvää odottelua, kuten autossa tai kevythäkissä. Jos odottelu tapahtuu vapaassa tilassa, kuten tänään, Lumes ei rauhoitu, vaan odottaa toimintaa + haaveilee niistä muista koirista ja ihanista ihmisistä. Tylsistymisestä ja halusta tehdä jotain muuta kuin olla aloillaan, kertoi myös lähes koko odotteluajan kestänyt hiljainen ininä, ja muutaman kerran piti haukahtaakin, kun olisi ollut niin paljon mukavampaa mennä riehumaan.

Reilun 2,5 tunnin aktiivinen odottelu vei Lumekselta suurimman energiapiikin pois, jolloin sen aktiivisuustaso aleni hieman liikaa. Tarkoitus kyllä olikin, ettei Lumes olisi liikaa täpinöissään, mutta 2,5 tuntia oli ihan liikaa ja Lumes väsähti, ei intoillut yhtään, mitä se normaalisti aina tekee, ja jonka olisin halunnut näkyvän myös suorituksessa. Ihan alussa joku ystävällinen nainen tarjosi omaa kevythäkkiään Lumekselle, että jos se on tottunut sellaisessa odottamaan, ja hänen koiransa voisi olla autossa, mutta en kehdannut tarjousta ottaa vastaan. Tyhmä minä, kun en tajunnut ottaa omaa häkkiä mukaan ja jätin autonkin vielä niin kauas, etten Lumesta halunnut sinne jättää.

Alkeismölliluokassa sai käyttää lisäkäskyjä ja vartaloapuja, namit/lelu olla esillä, palkita joka liikkeen jälkeen sekä liikkeet olivat helpotetut. Tuomarina Olli ?

Luoksepäästävyys 10

Tyyli oli vapaa, mutta Lumeksen halusin istuvan. Toistin istu-käskyä monta kertaa tuomarin lähestyessä ja silittäessä Lumesta. Kovasti peppu heilui maassa, mutta istumassa pysyi! Oikein tyytyväinen olin! Namipalkan sai Lumes tästä.

Paikalla makaaminen 10

Remminmitan päässä 45 sekuntia. Lumes meni nopsasti makaamaan ja ihmettelevän näköisenä katsoi, kun ei palkattukaan siitä heti. Paikallaan pysyi erinomaisesti, mutta pikkasen piti vilkuilla muita, otti kuitenkin katsekontaktin useaan kertaan ja palkkasin namilla siitä. Pari pientä ininä-ääntä sanoi, johon en ollut ollenkaan tyytyväinen. Takaisin istumaan nousi muuten ok, mutta hieman hitaasti, kuin miettien, että tätäkö haluttiin.

Seuraaminen kytkettynä 9

Ihan lyhyt pätkä, kaksi pysähdystä, yksi täyskäännös. Kuvittelin Lumeksen olevan innokas kuten aina, mutta nyt se olisikin hieman väsähtäneenä kaivannut virittelyä, jonka puutteessa oli vähän pihalla koko hommasta. Alun perusasento kontakteineen oli hyvä, mutta lähti seuraamaan huonosti (kontakti putosi, tiiviys unohtui), paikkansa se tosin tuomarin mielestä piti hyvin. Ennen ensimmäistä pysähdystä unohdin lyhentää askelpituutta, jolla Lumes skarppaisi ja tiivistäisi ja niistä johtuen istuisi pysähdyksessä hyvin. Nyt oli ihan ulapalla ja piti käskeä istumaan. Täyskäännöksen yritin tehdä siten, kuten ollaan harjoiteltukin, mutta Lumeksen vire oli liian alhainen tiiviiseen käännökseen. Toisen pysähdyksen tein askelta lyhentäen ja siinä Lumes oli hyvin mukana ja teki kunnollisen perusasennon. Piste lähti pois ekan pysähdyksen ohjaajan epäselvien käskyjen (tai niiden puutteen) vuoksi. Palkkasin Lumeksen lelulla ja siitä nousi vire riittävästi, jotta seuraava liike menikin jo paremmin.

Maahanmeno seuraamisen yhteydessä 10

Liike päättyi koiran ollessa maassa. Seuraamisen palkkioleikistä innostuneena Lumes esitti erinomaista seuraamista ja meni vauhdilla maahan, suurella käsiavustuksella tosin, ja sai lelun palkaksi.

Luoksetulo 10

Matka viisi metriä. Lumes jäi odottamaan skarppina istuaalleen, tuli reippaalla laukalla heti käsky + käsimerkki - yhdistelmästä ja ohjasin sivulle istumaan, josta tosin Lumes meinasikin vetää suoraksi jonkun hemaisevan hajun kai tullessa nenään, mutta kääntyi kuitenkin viereen istumaan oikein nätisti.

Estehyppy 10

Asento esteen takana vapaa ja liike päättyi sinne pysähtymiseen. Käytin käsimerkkiä lisänä suulliselle käskylle varmistaakseni hypyn heti eikä hetken päästä. Sinne sinkosi ja pallonhan Lumes odotetusti odotti sieltä löytävänsä, mutta suunnitelmani toimi - "Lumes" heräte sai Lumeksen katsomaan muhun päin, jolloin saatoin käskyttää "istu" + käsimerkki ja Lumes istahti. Täydellistä! Lelu lensi palkaksi.

Kokonaisvaikutus 10

Iloista & hyvää yhteistyötä. Perusasento oli kuulemma niin täydellinen, että siitä voisi kisaavatkin ottaa mallia.

Kokonaispisteet 98/100 ja sijoitus 1/2, palkintoina pieni solmuluu ja valinnainen muu juttu, joksi otin kumisen kulkuspallon.

Kaikenkaikkiaan olen oikein tyytyväinen, vaikkei ihan parasta osaamistamme esitettykään, mutta sitähän tuonne mentiin kokeilemaan, että miten Lumes vieraassa ympäristössä toimii. Ihan kivasti keskittyi ja mikä parasta, loppua kohden vain parani. Nyt treenaillaan lisää ja odotellaan seuraavia möllitokoja!

Joko, joko, joko saan ottaa!