Sunnuntaina tuli ajeltua 180km, kun kävin Lumeksen kanssa Ylivieskassa tutustumassa match show:n vilskeeseen, tai siihen koiravilskeeseen lähinnä. Muuten en olisikaan lähtenyt tuollaista matkaa ajelemaan (toki siinä on siis laskettu edestakainen matka, ei yhteen suuntaan), mutta pakko alkaa käydä koiratapahtumissa ihan koulutuksellisista syistä. Samalla vaivalla sitten osallistuttiinkin (7e kiitos), kun sinne asti kerta oltiin menty, vaikka tiesinkin, ettei Lumeksen innostuksella mitään sijoituksia tulisikaan.

Lumes oli yllättävän nätisti, vaikka kyllähän se haukahteli suht paljon siinä alussa, mutta ei ryntäillyt toisten luo, totteli ja oli kuulolla sekä näkyi olevan niitä harvoja koiria, jotka malttoivat välillä laittaa maatekin. Kolmisen tuntia siellä vierähti ja suurimman osan ajasta Lumes olisi ollut ihan hiljaa, kunhan vain kaikki muutkin olisivat olleet hiljaa ja paikoillaan, toisten haukkumista/ juoksentelua kun täytyi välillä kommentoida haukahduksella.

Kehässä juoksemista (eli sitä rinkiä) olen muutamaan kertaan tokoharkoissa kokeillut ja Lumes on ravannut vierellä oikein hienosti. Nyt ennen kehän alkua harjoiteltiin muutama rinki ja eihän se siellä ollut ollenkaan niin kaunista menoa, mutta kyllä Lumeksella kaikki jalat maassa pysyivät ravin (ja välillä laukankin) tahtiin. Meidän numero oli 16 ja parina yhtä sinkoileva suomenpystykorva, joka näin välihuomautuksena oli kyllä luonteeltaan kaikkea muuta kuin rodunomainen, pelkäsi tuomaria...

Lumes seisoi ihan hienosti aloillaan, kun tuomari (oli oikein asiallinen ja mukava) loi ensisilmäyksen koiriin. Juoksukierroksella Lumes yllätyksekseni alkoi hypellä ja tämä on nyt sitä perinteistä selittelyä, mutta ei se koskaan aiemmin ole sellaista tehnyt juostessa. Ei siis kaunista ravia. Tuomarin tullessa Lumesta tarkastamaan, pidin Lumesta kiinni pannasta ja vyötäisiltä, pysyikin tosi nätisti eikä venkoillut tai yrittänyt tehdä tuomariin lähempää tuttavuutta. Nätisti antoi tutkia itsensä (tuomari oli oikein perusteellinen) ja hampaat katsoa. Kolmio juostiin kahdesti läpi, kun Lumes edelleen siinä hyppelehti ja toisella kierroksella onneksi jo ravasikin. Lumes sai punaisen nauhan, mutta ihan siitä syystä, että pystykorva ei ravannut sitäkään vähää mitä Lumes eikä edes antanut tuomarin tutkia vaan perääntyi pois alta. Punaisten kisassa ei odotetusti sijoitusta tullut, mutta Lumes seisoi erittäin kauniisti ja reippaasti (häntäkin oli selällä) eikä enää pienessä juoksupätkässä hyppinyt/laukannut (harjoiteltiin sitä kehän sivussa muutaman kerran), haukahti tosin kahdesti.

Kyllä sitä nyt uskaltaa mennä virallisiinkin näyttelyihin, Lumes oli sen verran asiallisesti, mutta yli 30 euroa en kyllä ala siitä ilosta maksamaan (tammikuun Ylivieskan näyttely ilm.maksu 35e!), joten odotellaan edullisempia lähiseudulle.