Rullailu

Varsinaisesti ei kyllä vielä voi puhua lähellekään rullailmaisusta, mutta pari kolme kertaa viikossa sitä harjoitellaan aivan alkeistasolla. Rullailmaisun opettamiseen on useita tapoja, joista valikoin ja yhdistelin yhden tyylin, jolla Lumeksen kanssa on lähdetty liikkeelle. Ideana on saada koko touhu ketjutettua siten, että koiralle muodostuisi vahva mielikuva siitä, että rulla löytyy maalimiehen (eli piiloutuneen henkilön) luota ja rullan vienti ohjaajalle on keino päästä leikkimään maalimiehen kanssa.

Tässä omassa pihassa ollaan rullailu aloitettu ja mieskin on nyt joutunut mukaan harjoittelemaan, kun ei rullailmaisua (ja ylipäätään hakujuttuja) voi yksin harjoitella. Ollaan tehty niin, että laitan Lumekselle vermeet (pk-liivi ja rullapanta) päälle ja mies ottaa irtorullan (letkunpätkä) ja Lumeksen patukan. Suunnilleen 10-15 metriä ollaan vasta pidetty etäisyyttä, mies heiluttelee rullaa (patukka on toisessa kämmenessä piilossa) ja lähetän Lumeksen Missä ukko-käskyllä, jolloin se lähteekin vauhdilla  matkaan. Ensimmäisillä kerroilla Lumes ei samantien ottanut rullaa, vaikka siihen kiinnittikin huomionsa, mutta nyt tarttuu siihen jo heti ja samantien kutsun tuomaan rullan itselleni. Heti saadessani rullan käteeni (mikä tapahtuukin nopsasti) näytän takaisin miehen suuntaan Näytä ukko-kehoituksen saattelemana, jolloin Lumes kääntyy kannoillaan ja säntää takaisin ja kiinni patukkaan.

Lumes on näistä pienistä rullaharjoituksista todella innoissaan ja otetaankin niitä vain kolme kertaa peräkkäin, että into säilyy eikä tule pientäkään kyllästymistä. Hauskaa tämän (ja kaiken muunkin harrastamisen) ennenkaikkea tulee olla ja Lumekselle tämä onkin vain uusi, kiva leikki. Näyttää, että se olisi jo tajunnut, mikä on homman nimi (tuo rullan ja sit pääsee leikkimään), mutta tarvitaan erittäin runsaasti toistoja, jotta oppi vakiintuu ja toimii varmasti.

Huomenna mennään hakutreeneihin ja kokeillaan rullailua vieraan henkilön kanssa, samalla vaihtuu ympäristökin, mutta en usko, että se Lumesta häiritsee. Varsinaista etsintää ei haussa voida nyt tehdä vaan se on rullaharjoittelua niin kauan, että toimii varmasti, ja vasta sen jälkeen maalimies voi alkaa vähitellen piiloutua. Toivotaan, että hyvä tulee!

Vepeily

Vielä vähemmän kuin rullaharjoituksia voi kutsua rullailmaisuksi, voi Lumeksen tämänpäiväistä tekoa kutsua vesipelastukseksi, mutta sitä se silti periaatteessa on, kuivaharjoitteluna tosin. Lumes kun tykkää vesilutrailuista kauheasti ja menee uimaankin, niin ajattelin, josko sen kanssa kesällä vepeä pääsisi kokeilemaan.

Yhtenä liikkeenä vepessä on veneen vetäminen rantaan (koira vetää köydestä kiinni pitäen) ja tänään Lumes veti muutaman metrin rattikelkkaa ja samoin pulkkaa, jonka kyydissä oli jotain tavaraa. Pari kertaa Lumes ensin päästi narusta irti, kun se ei tuntunutkaan tulevan perässä, mutta kannustamalla alkoi kiskomaan ja näytti sitten jopa huomaavan sen olevan kivaa. Peruuttamalla veti kelkkaa/pulkkaa perässä ja taisteluhalu oikein heräsi, kun välillä veto tihkaisi. On se vaan ihana  ja hieno koiruus, kun tykkää kaikesta, mitä keksin sillä kokeiluttaa!