HARRASTUKSET

Uudesta koirasta oli tulevan aktiivinen harrastuskaveri, ja Lumes onneksi soveltuikin hyvin toiveisiini, ja harrastuksiahan meillä riittää! Toko oli ainakin alkuun se pääjuttu, jossa oli selvimmät sävelet ja kisasuunnitelmat, mutta agilitykin on alkanut nostaa päästään ja sen suhteen tavoitteita onkin nostettu. Aikani ei kylläkään riitä näiden kaikkien lajien yhtäaikaiseen treenaamiseen, joten osa niistä on väliin aivan unholassa, kunnes aikaa/intoa taas löytyy.

Toko

"Toko on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta sitä käytetään myös puhuttaessa tottelevaisuuskoulutuksesta. Toko-kokeissa on neljä asteittain vaikeutuvaa luokkaa, joissa koira ohjaajansa kehoituksesta suorittaa erilaisia liikkeitä, kuten esim. seuraaminen ohjaajan sivulla, asennonvaihdokset, luoksetulo ja noutaminen. Tuomari arvioi koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja omistajan yhteistyötä." 

Tottelevaisuuskoe

Aloitin Lumeksen kanssa yhteistreeneissä heti 3,5 kuukauden iässä ja pitkään vain leikittiin ja opeteltiin reipasta mielentilaa. Loppusyksystä alkoi jo ihan pienimuotoinen treenaaminenkin onnistua ja nykyään teemme monia erilaisia harjoituksia. Lumes on hyvin kiinnostunut ympäristön tapahtumista, mutta ilokseni keskittyy silti yhdessätekemiseen todella kivasti ja on iloinen, reipas ja tarkkaavainen.

Tokon liikkeiden opettelussa pyrin etenemään huolellisesti alkuvaiheen perusharjoituksissa ja välttämään kiirehtimistä, joka todennäköisesti kostautuisi jossakin vaiheessa. Joulukuussa 2010 osallistuimme tottelevaisuuskokeiden alokasluokkaan saaden pisteitä 167/200, joka oikeutti ykköstulokseen ja sitä myöten kilpailuoikeuteen avoimessa luokassa. Perusasioiden sivussa olemmekin harjoitelleet jo ylempien luokkienkin liikkeitä, jotteivat ne tule yllättäen eteen, kun toivottavasti joskus sinnekin asti pääsemme.

Tavoitteet vuodelle 2011
Avoimen- ja voittajaluokan liikkeet kisakuntoon + möllitokoihin treenailemaan ja kisavirettä rakentamaan & ainakin avoimesta luokasta ykköstulos ja voittajastakin mielellään joku tulos. Paikallamakuussa kitinä on muodostunut ongelmaksi, jota en ole saanut ratkaistuksi, emmekä mene virallisiin kokeisiin, kunnes ääntely on saatu kuriin. Kesällä kävimme epävirallisessa kokeessa, josta pisteitä 167/200.

Tavoitteet vuodelle 2012
Paikallamakuusta kitinä pois, ja jos se onnistuu, niin avoimen luokan kokeisiin. Epävirallisissa kisoissa käydään, jos niitä lähialueella järjestetään.

Jälki

" Palveluskoirapuolen jäljestämiskokeissa koiran tehtävänä on ihmisen kulkeman jäljen seuraaminen, eli jäljestäminen, ja jäljen varrelle pudotettujen keppien ilmaisemisen ohjaajalle. Alokasluokassa jälki on 500 metriä pitkä ja keppejä on kuusi. Lisäksi kokeeseen kuuluu toinenkin nk. maasto-osuus, esine-etsintä (esineruutu), sekä tottelevaisuusosuus. Esine-etsinnässä koira etsii ja tuo ohjaajalleen maastoon tietylle alueelle pudotettuja esineitä."

Harrastuksena palveluskoira

Jälkikoe

Jäljestyksen aloitin Lumeksen kanssa kesällä 2009 ja käymämme jälkikurssin kouluttaja kehui Lumeksen jälkityöskentelyä erinomaiseksi. Sopivan opetustyylin kanssa vain oli hakemista, sillä aloitin itsekseni ilman ruokaa jäljellä, mutta kurssilla piti ruokaa askeleilla käyttää. Kerta kerralta Lumes kuitenkin paineistui enemmän ja enemmän siitä, että joka ikinen nami vaadittiin syömään, ja lopetti lopulta jäljestämisen melkein kokonaan. Syksyllä tajusin vihdoin jättää namit jäljeltä pois ja laitoin tilalle ilmaistavia keppejä tarkuutta tuomaan, ja onneksi Lumeksen jäljestysinto palasi. Takaiskusta johtuen emme kuitenkaan päässeet etenemään jäljen pituudessa juuri lainkaan vaan se jäi muutamaan kymmeneen askeleeseen, emmekä edelleenkään ole edistyneet sen kummemmin, kun ensimmäisen kesän hankaluudet kummittelevat vieläkin meidän molempien mielessä. 

Tavoitteet vuodelle 2011
Keppien ilmaisu (huomaaminen ja tuominen mulle) varmaksi ja jäljelle pituutta 300 metriä. Esine-etsinnässä ilmavainun käytön vahvistaminen.
Pari kertaa kokeiltiin, mutta turhaudun itse liian suuresti, jos ei mene täydellisesti, joten jätimme taas kerran jäljestämisen vain hautumaan mieleen. Esineiden kanssa ei sen suurempaa menestystä ja treenimääräkin oli kyllä ihan hävettävän pieni.

Tavoitteet vuodelle 2012
Ilon ja innon saamisen takaisin jäljestysjuttuihin, meille molemmille. Esineiden treenauksessa petraaminen. Pk-hypyn harjoittelu, josko sitä siitä metrisestäkin menisi pari kertaa yli.

Agility

" Agility on koirien esterata kilpailu, jossa koiraa ohjataan erilaisten esteiden yli/läpi. Esteitä agilityradalla on neljänlaisia: yli hypättäviä, yli kiivettäviä, pujoteltavia sekä läpimentäviä. Sana agility tulee englanninkielestä ja tarkoittaa ketteryyttä."

Agilityliitto  

Agilityesteet

Aloitin Lumeksen kanssa agilityharjoitukset heti pennusta tehden tutuksi esim. pujottelun sisäänmenon, putken ja renkaan maantasolla sekä kävimme muutaman kerran kentällä kokeilemassa pussia, puomia ja keinua. Vuoden iän lähestyessä esteitä harjoiteltiin joka toinen viikko hallilla hyppyjä lukuunottamatta. Toisena talvena jatkoimme agilityn treenaamista täysipainoisemmin ja kisaamisen aloitimme syksyllä 2011 Lumeksen suorittaessa pujottelun reippaalla vauhdilla. 

Tavoitteet vuodelle 2011
Pujottelu sujuvaksi, möllikisoihin + mahdollisesti virallisiinkiin mahdollisimman sujuvin radoin. Kävimme useissa möllikisoissa tulosten vaihdellessa voitosta hylättyyn.
Syksyllä aloitimme virallisen kisauran ja Lumes keräsi 1-luokan 0-tulokset paljon kuvittelemaani nopeammin ja siirtyi 2-luokkaan vain muutaman kilpailun läpikäytyään.

Tavoitteet vuodelle 2012
Keinun suoritus reippaaksi, uusien ohjauskuvioiden toimivuus ja kevätkaudella kisaaminen (josko edes yhden LUVAn saisi).

Haku

 

" Jäljestyksen tavoin hakukin kuuluu palveluskoira- eli pk-lajeihin, ja siihen kuuluu samat tottelevaisuus- ja esine-etsintäosuudet. Henkilöetsinnässä koiran tulee etsiä, löytää ja ilmaista merkitylle alueelle maastoon piiloutuneet kolme henkilöä, joita kutsutaan maalimiehiksi. Sallittuja ilmaisutapoja on kaksi: haukkuminen kunnes ohjaaja saapu paikalle tai pannasta roikkuvan rullan ottaminen, ohjaajalle tuominen ja palaaminen ohjaajan kanssa löydetyn maalimiehen luo."

Hakukoe

Vuotiaana Lumes pääsi ensimmäisen kerran haku-treeneihin ja parina kertana ehti metsään etsimään maalimiestä, kunnes päätinkin aloittaa ilmaisuharjoitukset ensin. Alkuperäisestä ajatuksestani poiketen Lumeksesta ei tulekaan haukkuvaa hakukoiraa vaan rullailmaiseva ja se täytyy harjoitella kuntoon ennen kuin palataan takaisin piilossa olevien etsintöihin. Rullatreeneistä Lumes tykkää kovasti ja toivonmukaan sama into jatkuu, kun joskus aikojen päästä mennään sinne metsään takaisin.

Tavoitteet vuodelle 2011
Rullailmaisun rakentaminen varmaksi. Olen pelännyt, että Lumes sekoittaa ilmaisuharjoitukset vepen esineenvientiharjoituksiin, joten niitä ei ole tehty juuri lainkaan. Yhden kerran kävimme metsässä ilmaisutreeneissä (jotka Lumes suoritti innolla ja sujuvasti), muuten olemme haun osalta levänneet laakereillamme.

Tavoitteet vuodelle 2012
Ajattelin muuttaa opetusfilosofiaa ja sittenkin ottaa myös etsimisen mukaan ilmaisuharjoitusten rinnalle. Jospa saisimme tälle vuoden hieman enemmän treeniä alle kuin aiempina.

Vesipelastus

Kesällä 2010 innostuessani vepestä, ehdimme käydä treeneissä harmittavasti vain yhden ainoan kerran, mutta sen verran tuli silläkin kertaa ilmi, että Lumekselle ei ole minkäänlainen ongelma: A hypätä veneeseen,  B olla veneessä vieraiden ihmisten kanssa ja C hypätä veneestä veteen kahluusyvyydellä. Omatoimisesti sitten harjoittelimme useampaan kertaan rantatottelevaisuutta, kun Lumes on aiemmin päässyt oppimaan, että rannalla saa vain juosta oman mielen mukaan. Pääsimmekin ennen talventuloa jo hyvälle mallille kuuliaisuudessa, noutaminen vedestä sujuu uimasillaankin eikä hepuliringeille enää säntäillä. Kaudella 2011 pääsimme säännöllisiin treeneihin mukaan ja kokeilemaan kaikkia liikkeitä, joissa Lumekselle ei muuta ongelmaa ole kuin uintimatkan pituus. 

Tavoitteet vuodelle 2011
Pysyä veneessä avustajan kiinnipitämättä (jep) , hypätä veneestä uimasilleen veteen (ja tietenkin sitten uida luokseni rantaan) (jep, mutta vaatii pelastusliivit, koska säikähtää hypystä seuraavaa pulahdusta pinnan alle), viedä rannalta esine veneelle 20 metrin päähän (vie, mutta ei niin pitkältä matkalta, ja mielummin tuo sen saman esineen takaisin kuin luovuttaa sen veneelle ja ottaa palkan), hakea veneeltä 20 metrin päästä köysi ja tuoda se luokseni rantaan (jep, mutta matka vain lyhyempi ja venettä soudetaan samalla), käydä hakemassa "hukkuvalta" 20 metrin päästä tavara ja tuoda se luokseni rannalle (tuo koko hukkuvan, mutta lähempää vaan).

Tavoitteet vuodelle 2012
Sikäli mikäli treeneissä päästään käymään, niin matkat täysimittaisiksi, uintiin ja uimasilleen hyppäämiseen lisää varmuutta, esineen luovutus veneelle varmaksi.

Pyöräily

Kesäisin käyn Lumeksen kanssa pyöräilemässä lisäliikunnaksi ja kunnonkohotukseksi/ylläpitäjäksi, sitä myötä ajatuksissa on myös saksanpaimenkoiraliiton kestävyyskokeen (20km pyöräily kolmessa osassa + pieni tottisosuus) suorittaminen jonain tulevana kesänä. Lumien sulettua on tarkoitus taas aloittaa siten, että viikottain pyöräilemme noin 10-20km, aloitellaan 3-4xvko 4km ja siitä tarkoitus suunnilleen kolmen viikon välein vähentää kertoja ja pidentää matkoja siten, että lopputavoitteena on 2xvko 5-15km kokonaiskilometrimäärän/vko pysyessä silti siinä 15-20km kieppeissä. 

 

Aika näyttää, miten lajeissa edistytään ja toimivatko koulutussuunnitelmat, mutta pääasia on, että koiralla on mukavaa ja mielekästä puuhaa.