Tultiin hetki sitten kotiin reilun tunnin sateiselta metsälenkiltä, jolla melkein eksyttiin. Milloinhan oikein opin, että kannattaisi pysyä niillä poluilla eikä lähteä soveltamaan omia reittejä... Nyt koirat makaavat eteisessä kuivattelemassa ja minulla on aikaa muistella menneitä koiratuttavuuksia.

1983-84 Popi
Sekarotuinen Popi oli fiksu ja hauska koira, joka valitettavasti jäi nuorella iällä auton alle lähtiessään jänisjahtiin kaupungissa enkä paremmin siihen ehtinyt tutustua.

1984-99 Terri i. FIN & SE & KANS KVA FIN & SE MVA Rippe e. Heli
Suomenpystykorva. Aktiivinen metsästyskoira jänis- ja pienpetojahdeissa sekä metsäkanalinnustuksessa. Mukava, joskin herkkäluonteinen perhekoira, joka oli meidän lasten leikeissä usein mukana, jonka kanssa kuljin kävelyllä alle kouluikäisestä ja jonka kanssa aloittelin koirankouluttelut. Lievä epilepsia.

Puksu
Leppoisa suomenlapinkoiranarttu isovanhempieni läheiseltä tallilta, jossa lapsena usein vierailimme.

1996-2010 Salunmäen Viksu i. Salunmäen Kirre e. Tessu
Suomenpystykorva. Aktiivinen metsästyskoira jänis- ja pienpetojahdeissa sekä metsäkanalinnustuksessa. Mukava, joskin vaativamman luonteinen perhekoira. Opetteli kanssani tokon ja agilityn perusteet. Satunnainen, pahentuva epilepsia iäkkäämpänä.

Kasper
Paperiton kultainennoutajauros. Iloinen ja hyväkäytöksinen perhekoira, mutta remmikäytöksessä parantamisen varaa (sai olla varuillaan vastaantulijoiden kohdalla). Ulkoilutin Kasperia lukuisia kertoja. Lopetettiin 1-3-vuotiaana (en muista tarkkaan) sen purtua toistamiseen vieraita (ulkona).

Mara
Paperiton saksanpaimenkoira, joka on surullinen esimerkki siitä, miten voi käydä, kun koira hankitaan täysin väärin perustein (lapset halusivat, vanhemmat eivät jaksaneet kuunnella enää kitinää). Hyväluontoinen koira, jota lapset (minä kaverini mukana) käyttivät kävelyllä niin kauan, kunnes pennusta kasvoi suuri ja vahva teini, jota täysin kouluttamattomana ei enää lasten voimin pidelty. Hylättiin tarhaan pariksi vuodeksi, kunnes lopetettiin sen käytyä toisen koiran kimppuun ja purtua yhtä perheen lapsista (tosin epäilyttävissä olosuhteissa).

Viksun pennut
i Salunmäen Viksu e Sasu (lapinkoira-pystykorva mix, ärhäkkä metsäkanalinnustus-koira)

Kränkkä
Uros em. pentueesta. Asui käymälläni hevostilalla ja sai toteuttaa itseään kuljeskelemalla paljon vapaana, mm. vahti tallin takana olleita kaneja, juoksutti hevosia, vieraili naapureissa ja kulki metsällä. Erittäin kiltti ja hyväluonteinen. Lopetettiin muutaman vuoden iässä iäkkään omistajansa kuoltua.

1998-2010 Noudon Kanyon Whisper i. C.I.B FIN & EE MVA EEV-94 Karvin touch of brandy e. Mäntypirtin Josette
Kultainennoutaja. Edusti luonteeltaan vanhaa, vahvempaa käyttökoiran luonnetyyppiä eikä ollut automaattisen kiltti perhekoira vaan totteli mukisematta ainoastaan isäntäänsä. Jostain syystä inhosi spku Lucasta jo heti pennusta ja oli hyvin näreissään tämän käydessä kyläilemässä. Oli minulle hyvin tuttu koira, jonka kanssa ulkoilin, opettelin tokojuttuja ja esitin näyttelyissä. Sai kahdet pennut.

Vertti
Kiharakarvainennoutaja. Ystävällinen, järkähtämätön ja hyvin järkevä koira. Perehdytti minut agilityyn.

Jeppe i. kartanon paimenkoira e. kartanon naapurin kotikoira
Paperiton, aivan ihana bordercollie, joka oli omistajilleen rakastettu lapsenkorvike. Olisi ansainnut paljon virikerikkaamman ja antoisamman elämän. Kävin seurustelemassa sen kanssa pitkään ja kerran kokeilemassa agilitya, muttei tajunnut siitä mitään. Sai pennut, i. Kränkkä, kun pidettiin juoksuaikanakin valvomatta ulkona narussa.

1994-2002 Cliffans Onja i. Nando von wiesenborn e. Chortland Gilda (JK1)
Saksanpaimenkoira, pitkäkarvainen. Meneväinen perhekoira, harrastellut tokoa ja hakua. Kolme pentuetta, joista viimeisin, jossa 10kpl pentuja, asuessani sen omistajan kanssa samassa taloudessa. Astutus, tiineys, synnytys, pentujen hoito luovutusikään saakka - olin kaikissa mukana 24/7.

2000- Noudon Mountain Mama i. C.I.B FIN MVA V-00 Dream Max Drop Zone e. Mäntypirtin Josette
Kultainennoutaja, kuvassa vasemmanpuolimmaisena. Nykyihanteen (?) mukainen iloinen ja mutkaton perhekoira, aina kiltti ja kuulolla. Siskopuolensa tavoin pitkäaikainen ulkoilukaverini ja hoidokkini. Kuvassa myös siskopuolensa sekä oma Alluni ja spku Lucas. Yksi pentue.


2001- Linnanneidon Gallant Lucas i. Demant´s Vox (SCHH3) e. Cliffans Onja
Saksanpaimenkoira. Nopeaoppinen, taistelutahtoinen ja erittäin tottelevainen, harrastimme tokoa, agilitya ja esine-etsintää. Varautunut vieraita ihmisiä ja koiria kohtaan, joskin jo hetken tutustelun jälkeen juoksi iloisena muiden mukana. Kävi poliisikoirakoululla testeissä ja läpäistyään ne jäi sinne vähäksi aikaa, mutta varautuneisuutensa vuoksi muutti aktiiviseksi perhekoiraksi.

Roni
Valloittava walesinspringerspanieli, leikattu uros. Iloinen häslä, joka tulee kaikkien kanssa toimeen. Energinen perhekoira, jota ulkoilutin useaan otteeseen.

Kerrottehan, jos joukosta löytyi tuttuja tai sukulaiskoiria, olisi mukava kuulla kuulumisia. :)