Joka koiralle tarvittavia yhteiskuntakelpoisuuden osoittavia taitoja nämä kaikki (kohtaa 6. lukuunottamatta) käyttäytymiskokeen kaupunkiosuuden osat ovat, joten pohdiskelinpas, kuinka Lumes niistä tätä nykyä selviää ja kuinka kaukana/lähellä siten oltaisiin bh-kokeeseen osallistumisessa.

BH-koe - liikenteeseen suhtautuminen

1. Suhtautuminen henkilöryhmään

- Koiran tulee seurata ohjaajan vasemmalla puolella polven kohdalla, naru löysällä, ja sen tulee suhtautua välinpitämättömästi jalankulkijoihin ja ajoneuvoihin.

Meillä ei todellakaan lenkeillä seuruuteta koiria vierellä vaan saavat kulkea narun mitan eteen ja taakse, kunhan pysyvät tien reunassa ja naru löysällä. Toki tulee aina pätkiä, jolloin otan narut lyhyemmälle, että niinkin osaavat kyllä kulkea.  Ajoneuvoista Lumes ei piittaa mitään, mutta useimpien jalankulkijoiden luokse pyrkii ja edelleen haukahtelee joillekin valituille.

- Koirakon edestä juoksevaan henkilöön koira ei saa reagoida ja vähintään kuuden henkilön ihmisryhmän läpi kulkiessa tulee pysähtyä ja jutella hetki koiran istuessa/maatessa rauhallisena vieressä.

Juoksijasta Lumes ei piittaisi, mutta pysähtyminen ihmisten luo saattaisi innostaa ja istuessa/maatessa saattaisi haukahtaa.

2. Suhtautuminen polkupyöräilijöihin

- Koira ei saa piitata kahdesti ohi ajavasta polkupyöräilijästä, joka molemmilla kerroilla soittaa kelloa.

Pyöräilijöistä Lumes ei ole koskaan piitannut mitään, äänimerkkiä ei tosin ole kukaan koskaan antanut, mutta en usko Lumeksen siitä kiinnostuvan.

3. Suhtautuminen autoihin

- Koiran tulee suhtautua rauhallisesti ohitettavan auton käynnistykseen, oven kiinni paukahtamiseen ja viereen pysähtyvään autoon, jonka kuljettaja "kysyy neuvoa" ja koiran tulee tällöin istua/maata.

Ainoa vaikeus voipi olla tuo viereen pysähtyvä auto ja kuljettajan puhumaan alkaminen, joka voi Lumeksesta olla epäilyttävää ja parin haukahduksen arvoinen.

4. Suhtautuminen lenkkeilijöihin tai rullaluistelijoihin

- Koira ei saa häiritä (tarvittaessa saa käskeä istumaan/maahan) edesta ja takaa ohittavia lenkkeilijöitä/rullaluistelijoita.

Takaa tulevista Lumes ei piittaa, edestä päin ohittavat saattavat saada haukahduksen ja/tai Lumes voi pyrkiä (ei rynni, ei hypi, vaan vaihtaa kulkusuunnan reunasta keskemmälle) niiden luokse, mutta jos pitää lyhyemmässä narussa niin ei pääse/komentaahan sai, joten tarvittaessa saa sen pyrkimisenkin kyllä estettyä.

5. Suhtautuminen muihin koiriin

-Koiran, joka saa olla käskyn alla, tulee suhtautua välinpitämättömästi takaapäin ohittavaan ja vastaantulevaan, omistajansa kanssa kulkevaan toiseen koiraan.

Ilman nameja, tai edes lelua, koiraohitukset ei suju vielä välinpitämättömästi, mutta suht kunnialla tuosta kehumalla/käskyttämällä selviäisi, tiedä sitten kuinka hylkäävää muutama haukahdus kokeessa on.

6. Liikenteen keskelle hetkellisesti yksin kytkettynä jätetyn koiran käyttäytyminen, suhtautuminen eläimiin

- Koira jätetään kiinni ja ohjaaja poistuu jonkin rakennuksen sisään, koiran asento on vapaa, mutta sen tulee odottaa ohjaajaa rauhallisesti eikä ohikulkevaan koiraan saa reagoida aggressiivisesti (jatkuva haukkuminen ja kiskominen hihnasta).

Tätä ollaan pennusta asti harjoiteltu rauhallisessa ympäristössä ja Lumes on ollut rauhallisesti, mitään häiriöitä ei vielä ole kuvioissa ollut enkä ole varma, miten Lumes käyttäytyisi tuossa kokeen tilanteessa. Kaikki muut kohdat hyvin todennäköisesti menisivät läpi, ellei arvostelu ole tosi tiukkaa, mutta tämä voisi olla kompastuskivi, jos Lumes päättäisikin haukkua, vaikka ei se haukkuessaankaan kyllä vihainen olisi. Tai mitä jos se alkaisi intoilla toiselle koiralle, sehän ei kuitenkaan ole aggressiivisuutta, että niinkö saisi tehdä? Koesäännöissä ei puhuta mitään yksin kytkettynä olemisen kestosta, puolisen minuuttia on Lumes harjoitellessa ollut pisimpään tähän mennessä, tosin tarkoitus on pariin minuuttiin aikaa pidentää.

Tottelevaisuusosuus

Tottelevaisuusosuus onkin sitten hurjasti keskeneräinen, että vasta syksyllä/ensi keväänä käyttäytymiskoetta harkitaan, mutta on hyvä välillä silti miettiä, missä mennään, ettei unohda jotain osasuoritusta ja osaa oikeita kohtia harjoitella, jotta edistymistä tapahtuu.

Seuraaminen sujuu, mutta lähellekään kaavion mittaisesti on ole Lumesta seuruuttanut vielä. Henkilöryhmää ollaan treeneissä pari kertaa harjoiteltu ja siinä ei ongelmia.

Liikkeestä istuminen olisi todennäköisesti ihan ok.

Liikkeestä maahanmeno ei vielä suju ilman pysähtymistä, mutta vartaloapuja ei enää tarvitse antaa.

Luoksetuloa eteen ollaan harjoiteltu todella harvoin, mutta edistytty sen verran, että Lumes osaa tulla ilman käsiapuja eteen istumaan ollessani istumassa tuolilla. Sivulle siirtyminen ei onnistuisi ilman käsiapua.

Paikalla makaamassa voisi pysyäkin, vaikka toinen koira suorittaa liikkeitä, mutta en uskaltaisi vielä jättää siihen siten, että itse olen selin. Tosin ei kyllä tehdä paikkamakuuta muutenkaan vielä kuin tiheästi palkkaamalla, joten ihan senkään vuoksi en vielä tuohon suoritukseen Lumesta laittaisi.