Aarteenetsintä on yksi Allun ja Lumeksen suosikkileikeistä, lisäksi sitä voivat tehdä kumpikin yhtäaikaa (parempi etsijä löytää eniten herkkuja) ja jopa Sepi-kani voi liittyä mukaan, koska meillä aarteina on maissinaksun paloja.

Idea

Piilotetaan herkkupaloja huoneeseen/ympäri asuntoa/pihalle, jonka jälkeen tähän asti näkymättömissä ollut koira saa etsiä aarteensa.

Hyöty

Mitä suuremmalle alueelle herkkuja on piilotettu, sitä enemmän koira joutuu miettimään, missä niitä voisi olla ja käyttämään hajuaistiaan herkkujen etsinnästä. Koiralle etsiminen ja nenänkäyttö on mielekästä puuhaa, joka saa sen tyytyväiseksi ja väsymisen kautta rauhallisemmaksi. Aarteenetsintä on helppo tapa piristää koiran päivää.

Aloitus

Ensimmäisenä opetetaan koiralle leikin idea, eli että luvan saatuaan saa lähteä etsimään ja syömään herkkuja. Tämän voi tehdä siten, että aluksi koira saa nähdä, minne muutama herkku piilotetaan ja sitten lähteä etsimään niitä esim. saa ottaa-kehoituksesta. Kun koira on hoksannut etsimisen, laitetaan herkkuja vähän vaikeampiin piiloihinkin ja osa piilotetaan huoneeseen, jonne koira ei näe. Joidenkin herkkujen pitää silti aina olla helpossakin paikassa, koska koiran mielenkiinto leikkiin ei välttämättä pysy yllä, jos jokainen aarre on kovan työn takana.

Lopullinen aarteenetsintä

Koiran osatessa hyvin lähteä etsimään herkkuja, se ei saakaan enää nähdä laisinkaan niiden piilotusta, vaan koira laitetaan yhteen huoneeseen pois näkemästä, minne kohtiin muuta asuntoa herkut laitetaan. Kaikkien aarteiden ollessa piiloissaan, haetaan koira huoneestaan ja annetaan sille lupa lähteä etsintöihin.