Viime joulukuun alkuun päättyi meillä vuoden 2009 jäljestyskausi. Paljon ei sen kesän aikana edistytty, kun erehdyin jälkikurssin ohjeiden mukaan tekemään ruokajälkeä ja vaatimaan kaikkien ruokien syömistä jäljeltä. Lumes paineistui siitä tosi paljon ja lopulta lopetti jäljestämisen melkein kokonaan. Onneksi tajusin lopulta jättää ruuan pois ja tarkkuuden ylläpitämiseksi laitoin jäljelle keppejä. Lumeksen jäljestysinto palasi ja keppien ilmaisun se oppi miltei kerrasta. Joulukuulla jäätiin seitsemään keppiin viiden askeleen välein.

Eilinen jälki

Paikka ja olosuhteet: Puolilta päivin vanhan kodin takana olevalla heinikkoisella parkkipaikalla. Välillä tuuli hieman, lämpötila +14.

Jäljen tekijä ja paikallaolijat: Jäljen tein itse koirien odottaessa läheisen puun vieressä.

Jäljen ikä, pituus, jälkipalkka ja tuulen suunta: Lähdettiin jäljelle heti, ei odotettu vanhenemista. Pituus 25 askelta, palkkana kanakierteen puolikas joka kepiltä. Ei tietoa tuulensuunnasta.

Jäljennosto: Ok.

Jäljen muoto: Suora.

Mahdollisten esineiden sijainti: Viisi (en muistanut pitikö olla 5 vai 7 keppiä, niin otin 5) 8-15cm pituista keppiä aina joka viidennellä askeleella. Kepit hajustuneet kädessä muutaman minuutin.

Mahdolliset maaston muutokset, esteet jäljellä ym.: Ei mitään

Mahdolliset muut vaikuttavat seikat: Joku roska oli jäljen vieressä.

Omat kommentit:

Lumes lähtee hyvin jäljelle käskystä ja on suht huolellinen. Reagoi hyvin keppeihin, parille-kolmelle ekalle kehuin heti kepin kohdalla, loput odotin sen ottavan oma-aloitteisesti ja aloitin kehumisen vasta sitten. Lumes selvästi ilostuu aina osuessaan kepin kohdalle ja myös odottaa jäljen jatkamista palkkanamin syötyään. Puolivälissä jälkeä oli ihan vieressä roska ja se meinasi Lumesta kiinnostaa (lenkilläkin pitää ne kaikki käydä katsomassa), mutta estin sinne menon, otin takaisin jäljelle ja käskytin jatkamaan, jolloin luopui roskantarkastushalustaan.

Jäi oikein hyvä fiilis ja ensikerralla saa pidentää keppien väliä, sitä pohdin viime vuonnakin, mutta en ehtinyt ennen lumien tuloa ja nyt halusin aloittaa pienillä väleillä.

Jäljellä tänään

Paikka ja olosuhteet: Puolilta päivin samassa paikassa kuin eilen, heinikko oli eilisillan sateista hieman kostea. Välillä tuuleskeli, mutta ei juuri tuolla paikkaa. Lämpötila +2.

Jäljen tekijä ja paikallaolijat: Jäljen tein itse koirien odottaessa läheisen puun vieressä.

Jäljen ikä, pituus, jälkipalkka ja tuulen suunta: Jälki sai vanheta muutaman minuutin, oli pituudeltaan 35 askelta ja palkkana juustonpalasia. Tuulen suunnasta ei tietoa.

Jäljennosto: Oikein hyvä

Jäljen muoto: Suora

Mahdollisten esineiden sijainti: Viisi 8-13cm pituista keppiä, kepit 1-2 joka viidennellä askeleella, kepit 3-4 joka kymmenennellä askeleella ja keppi 5 viiden askeleen päässä nelosesta. Kepit hajustuneet kädessä muutaman minuutin.

Mahdolliset maaston muutokset, esteet jäljellä ym.: Ei mitään

Mahdolliset muut vaikuttavat seikat: Jotain risuja siinä oli vähän vieressä, suoraan jäljellä olevat heitin kauemmas.

Omat kommentit:

Todella hienoa ja iloista jäljestystä Lumekselta, reagoi jokaiseen keppiin oma-aloitteisesti ja otti suuhun, ennen kuin aloitin kehumisen. Itseasiassa en edes huomannut itse kaikkia keppejä ennen kuin Lumeksesta näki, että löytynyt oli, vaikka nimenomaan yritän nähdä ne ensin, jotta huomaisin, jos Lumes menisikin yli.

Seuraavalla kerralla täytyy muistaa ottaa keppejä seitsemän ja niiden välit voisivat olla kepit 1-2 5askelta, 3-5 10ask ja 6-7 5 ask, jolloin jäljen pituudeksi tulisi 50 askelta. Sitten täytyy katsella, miten tuo sujuisi ja miettiä jatkoa sen mukaan - saako pidentää entisestään vai pysytäänkö hetki tuossa.