Joka toinen viikko olis Lumeksen kanssa tarkoitus alkaa käydä hakumetsällä, Allu pääsee sitten niille toisille jokatoiselle. Molempia koiria en viitsi ottaa kerralla, kun Allu saattaa autossa haukkua, jos ei näe mun menevän minnekään (siis ei koskaan hauku, jos meen esim. kauppaan, mutta jos katoan horisonttiin, niin voi haukkua), enkä halua, että Lumes ottaisi siitä oppia. Muuten olisikin kätevä saada samalla kertaa molemmat treenattua, mutta nyt tulee sitten harvemmin.

Esine-etsintä

Alkuviikosta kotometsässä meni esine-etsintä ihan pieleen. Sitä edellisellä kerralla oli mennyt niin hyvin ja Lumes ollut oikein asialla, että ajattelin päästää sen irti itsemään jääden itse lähetyspaikalla seisomaan. Eihän siitä tullut mitään irti ja naruun jouduin laittamaan. Toista tavaraa etsimään laitoin heti naruun, niinku ennenkin, mutta oli silti ihan pihalla koko hommasta. Narulla jatketaan siis, mutta sen narun vois vaihtaa liinaksi ja siitä vähitellen pidentää välimatkaa, että lopulta Lumes etsii yksin.

Tänään haun aluksi otettiin esineruutua.

Paikka ja olosuhteet: Iltapäivällä Kokkolassa seuran yleisessä "treenimetsässä". Suht tyyntä, lämpötila -3.

Ruuduntekijä ja läsnäolijat: Kouluttaja oli muutaman kerran kävellyt ruudussa viedessään toiselle koiralle esinettä piiloon. Lumekselle piilotti sen toisen koiran ohjaaja. Läsnä mun ja Lumeksen lisäksi kouluttaja sekä yksi koira ohjaajansa kanssa.

Tallaustapa ja etsintäalueen koko: Aluetta ei ollut tallattu, muutama kerta kävelty esinettä viedessä. Reunat oli ehkä kierretty kävellen, en ole varma, kun en ollut ihan alusta asti paikalla. Alue oli myös paljon suurempi kuin mitä itse olen tehnyt, ainakin 20x40m.

Lähtö: Hyvä.

Esineiden sijainti: Esineenä punainen narulelu. Ensimmäisellä kerralla lelu kuusen maahan asti ulottuvan oksan alla jossain 15-20 metrin päässä, toinen varvikossa vähän pidemmällä. Itse en tiennyt esineiden sijaintia.

Mahdolliset maaston muutokset, esteet jäljellä ym.: -

Mahdolliset muut vaikuttavat seikat: Ensimmäistä kertaa joku muu kuin minä vei esineen, oli muita paikalla ja alueella käynyt myös toinen koira.

Omat kommentit: Laitoin pk-liivin Lumekselle treenikaverin viedessä lelua, pidin Lumeksen vastakkaiseen suuntaan käännettynä, ettei nähnyt ruudun tapahtumia. Oli innokas ja lähtikin heti käskystä eteen ja haistelemaan, mutta en ollut varma haisteliko toisen koiran jälkiä vai etsikö koko ajan. Itselläni oli vähän epävarma olo, kun en yhtään tiennyt lelun sijaintia enkä siten sitä, onko Lumes lähelläkään sitä vai jo ohitse mennyt. Lelu löytyi kuin löytyikin, että kai se Lumes sitä etsi. Kun Lumes huomasi lelun, kehuin iloisesti, päästin irti narusta ja juoksin lähetyspaikalle alkuun, jonne Lumes tuli perässä lelu suussaan. Leikittiin hetki ja sitten otettiin piilotus uudelleen.

Toinen etsintä eteni samoin kuten ensimmäinenkin, Lumes tuntui etsivän määrätietoisesti, sai hajun, paikansi ja löysi. Yhtään ei häirinnyt, että lelu löytyi vasta paljon kauempaa kuin meidän omissa etsinnöissä, hyvin jaksoi etsiä. Olin oikeastaan vähän yllättynyt, että Lumes oli näin hyvin kuusalla, vaikka olosuhteet olivat vaikeammat. Leikin jälkeen otin pk-valjaat pois ja vapautin Lumeksen kepin järsintään (en oikeastaan haluaisi antaa sen järsiä niitä, voi tulla tikkuja suuhun/nieluun/suolistoon, mutta se on niin tyytyväinen keppiensä kanssa).

Hakuilun osuus

Lumekselle olen suunnitellut hakuun lelupalkkaa, joten piiloutuja sai pehmopatukan Lumekselle annettavaksi. Ohjeistin menemään hyvin piiloon, ettei Lumes silmillä löytäisi vaan haistaisi ihmisen olevan jossain piilossa. Samalla tyylillä mentiin kuin esineillä, eli Lumes ei nähnyt piiloutumista, pk-valjaat päällä, narussa ja minä mukavana, vain käskysana eri. Eihän Lumes tietty tiennyt yhtään mikä tämän homman nimi on, esinettä se tuntui etsivän nenä maassa eikä reagoinut yhtään piiloutuneeseen ennen kuin oli melkein kiinni siinä. Ihmekös tuo, kun kaikki rutiinit oli esineruudusta tuttuja... Täytyy keksiä tähän nyt jotain vähän erilaista ja miettiä tarkemmin muitakin hakujuttuja. Nyt olin päättänyt vain palkkion ja että pitää olla hyvä piilo.

Ensimmäisellä etsimisellä Lumes vähän hölmistyi, kun kuusen alla kökötti joku. Otti kuitenkin patukan ja leikitin takaisin lähtöpaikalle. Toisella etsinnällä (välissä oli otettu toiselle koiralle yksi etsintä "pisto") Lumes ei ollut yhtään sen enempää hajulla ihmisetsinnästä, nenä maassa kulki. Välillä se innostui, mutta mitään ei löytynyt, ehkä haistoi jonkun toisen koiran esineen kohdan. Se kuusi, minkä alla itse olin ollut toiselle koiralle piilossa, kiinnosti Lumesta kauheasti ja ehkä siksikään ei havainnut viereisen toisen kuusen alla ollutta maalimiestä (eli piiloutunutta). Estin narulla väärään suuntaan lähtemisen, kunnes Lumes hoksasi maalimiehen. Nyt se heilutti häntää ja oli iloinen löydöstä, sai patukan ja leikitin takaisin alkuun.

Seuraavalla kerralla täytyy ehdottomasti piilon olla paljon lähempänä, nyt ne oli jossain 20-30 metrin päässä enkä itse edes tiennyt missä. Pitäisi tehdä kuten esineiden kanssa, lähellä niin kauan, että idea on hoksattu ja sitten lisätään etäisyyttä. Nyt menee niin pitkään ennen kuin löytö tapahtuu, että on vaikea tajuta sitä hommaksi.

Täytyy tässä parin viikon aikana nyt tosissaan miettiä, miten tuota hakua lähdetään oikeasti Lumeksen kanssa menemään ja miten erottaa se esine-etsinnästä. Nyt olen lähinnä käyttänyt aikaa ilmaisupohdintoihin ja rullailmaisu tällä tietoa Lumekselle tulee, vaikka se onkin haukkumista hankalampi opettaa. (Koiran täytyy siis jotenkin ilmaista ohjaajalle, että on löytänyt maalimiehen ja kisoissa hyväksyttyjä tapoja on kaksi: Haukkua maalimiehen vieressä kunnes ohjaaja tulee paikalle/ottaa pannasta roikkuva rulla suuhunsa, tulla ohjaajan luo ja mennä ohjaajan kanssa takaisin maalimiehen luo.)

Agility

En voinut vastustaa kiusausta ja kävin pienet agitreenit vielä tekemässä kentällä, kun oli matkan varrella. Kaksi aitaa oli kentällä peräkkäin ja kokeilin irtaantumista Lumekselle, hyppäsikö molemmat esteet peräkkäin, vaikka itse en kulkisi mukana? Ensin jätin Lumeksen ekan aidan taakse ja menin itse niiden puoliväliin, Lumekselle lupa ja molemmista yli narupallon lentäessä palkaksi. Näin pari kertaa. Sitten vein pallon "suoran" loppuun ja lähetin Lumeksen hyppysarjalle paikoiltani. Ja se meni, kovaa! Uusinta ilman valmista palloa, heitin sen perässä toisen esteen jälkeen. Ja se meni, kovaa!

Keinusta mentiin yli muutamaan kertaan, eipä moittimista.