Työnalla agilityssä:

- Takaakierto (opetellaan varmaksi matalilla rimoilla)
- Korkeusharjoitukset (maxi-korkuisia hyppyjä lähietäisyydeltä suoraan/viistosti)
- Takaaleikkaus (putkelle, puomille, A:lle ja hypylle + ehkä kepeille)
- Välistäveto
- Putkelle irtaantuminen (vaikka itse olisin kauempana)
- Käskyerottelu (putki vai A/puomi, kun ovat vierekkäin)
- Kepit (itsenäinen pujottelun aloittaminen myös vaikeista kulmista)

Eiliset treenit

Olin suunnitellut eiliselle keppi-, takaaleikkaus- ja käskyerotteluharjoitukset. Lisäksi kaveri oli tehnyt radanpätkän oman seuransa treeneistä, joten mentiin myös se, koska sisälsi meillä harjoittelussa olevia aiheita (takaakierto ja putken/A:n hakeminen). Lumes oli oikein pätevä ja selvitti radan ongelmitta (vai niin, että itse selvisin ongelmitta, jolloin koirakin teki kuten piti?). Kakkosen takaakierto olisi ollut ajallisesti järkevämpi ottaa ykkösen vierestä, mutta halusin loivemman linjan, koska ollaan vasta reilun viikon takaakiertoja harjoiteltu. Vähän se kakkoselle mennessään vilkaisi myös nelosta, mutta suuntasi kuitenkin kulkunsa oikein.

Tässä olisi nyt ollut hyvä tilaisuus esitellä vain onnistunutta suoritusta, mutta koska kenelläkään ei aina mene kaikki putkeen, niin lisäsin videoon myös kaksi ei niin onnistunutta pätkää. Niissä koetan tehdä ohjauksen radan suunnittelijan suunnitelman mukaisesti niin, että koira viedään toiselle putkelle ohjaajan ollessa A-esteen ja koiran välissä, jottei koiralle tule houkutusta kiivetä A:lle (Lumeksellehan se ei ollut ongelma) ja putkelta lyhempää reittiä takaakiertoon hypylle. Kuten näkyy, ne eivät toimineet ainakaan meillä.

 

Kepeillä koitettiin pujottelun aloitusta sekä vasemmalta että oikealta puolelta aloittaen siten, että tultiin kepeille suorassa kulmassa (ei siis edestä vaan ihan suoraa sivulta). Viimeksi korkeammassa viretilassa tämä oli hieman hankala harjoitus, mutta nyt keskittyneempänä aloitukset olivat sujuvat näinkin.

Takaaleikkaukseen (ja moneen muuhunkin ns. tuplaboksi-harjoitteeseen) löysin hyvät vinkit Viiman ja Myryn sivuilta, kiitos vaan heille selkeistä treenikuvauksista videoineen. Takaaleikkauksessa ohjaaja saa vaihdettua ohjauspuolta, ja koiran tulisi huomioida tämä ohjaajan suunta omassa kulkemisessaan. Me ei pystytä vielä aivan eleettömään ohjaussuoritukseen, jossa koira lukee rataa vain ohjaajan rintamasuunnasta, mutta aika hyvin sain pidettyä kädet alhaalla enkä antanut kolmansille hypyille suullistakaan käskyä lainkaan, paitsi sillä yhdellä kertaa, jolla huikkasin "täältä" Lumeksen aikoessa jatkaa suoraa linjaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein takaaleikkauksen hypyillä (ja ylipäätään koko takaaleikkausta on tehty vain muutama hassu kerta, nekin putkella), samaten ensimmäinen kerta, kun jätin suullisen käskyn hypyltä pois ja vielä ensimmäinen kerta siihenkin, etten näytä kädellä suuntaa. Siihen nähden aika hyvin.

Ihan lopuksi vielä A-este ja putki vieri viereen suoraan linjaan, ohjasin A-esteen puolelta. A:lle meni niin kuin pitikin, putken sijasta meni A:lle, koska jouduin ohjaamaan aika kaukaa A:n sivulta vieressä olleen kattotolpan estäessä luontevan kulun. Autettuani Lumeksen yhden kerran putkeen, meni se sinne uudestaankin, kun pikkasen koukkasin putkeen päin.

Treenien kokonaiskesto 2h (välillä siis taukoja pitäen), Lumes jaksoi yllättävän hyvin!