Lähtökohta

Lumes tykkää ihan kaikenlaisista tavaroista eikä vierasta mitään materiaaleja, ottaa suuhun ja kanniskelee, joten noutoa oli tältä pohjin helppo lähteä opettamaan. Lumeksen ollessa aivan pieni (loppukevät), lisäsin kiinnostusta kapulaan (joka meillä on muovinen johtokela) antamalla kapulan suuhun ja vaihtamalla sen samantien leluun, jolla hetki leikittiin. Kokeilin myös namien avulla, mutta silloin Lumes ei ottanut mitään tavaraa suuhun, jos huomasi ruuan, joten lelu toimi paremmin.

Loppukesästä palattiin uudestaan kapulan pariin, Lumes otti sen kerran, mutta sitten alkoi haluttomaksi. Kokeilin leluja, nameja, vapaaehtoisuuttaa ja pakkoa, mutta ei halunnut kapulaa. Mietin, mistä asiasta Lumes innostuisi niin paljon, että pitäisi kapulasta, vaikka pakolla (eli nätisti avaan Lumeksen suun ja laitan kapulan) joutuu ottamaan sen. Mieleen tuli ulos (takapihalle) pääsy, se on Lumeksesta huippua. Laitoin kapulan Lumekselle suuhun ja samantien annoin luvan sännätä ulos avonaisesta takaovesta kapula edelleen suussa. Menin perässä, kutsuin Lumesta ja vaihdoin kapulan leluun. Kaksi kertaa näin ja Lumes jo aivan hyppi saadakseen kapulan suuhun ja siitä lähtien on ottanut sen taas hyvin mielellään ihan itse.

Noudon loppuasennon harjoitukset

Noutamista lähdin opettamaan Lumekselle takaperoisesti, eli ensin tulee loppuasento ja vasta ihan viimeisenä kapulan nouto, väliin mahtuu vielä monta eri vaihettakin. Ideana siis se, että noutokäsky tarkoittaa yksinkertaisesti vierellä istumista kapula suussa ja kaikki muu toiminta on vain siihen pyrkimistä. Perinteisesti noutokäskyn merkitys koiralle on "juokse kapulan luo, ota se suuhun, palaa ohjaajan luo ja mene viereen istumaan", monta ajateltavaa vaihetta siis sen yhden sijaan. Samaan tyyliin Lumeksen kanssa etenen myös seuraamisessa ja luoksetulossa, nekin ovat vain siihen loppuasentoon pyrkimistä.

Tarkoitus on edetä hitaasti ja huolella, eikä sitä edistymistä kovin nopsaan voi tapahtuakaan, kun harjoitellaan ihan liian vähän. Kauaahan siinä ei menisi ottaa joka päivä paria kapulanpitoa, mutta kun ei vaan tule otettua. Laiska treenaaja kärsii laiskuutensa seurauksista... Sitten joskus, kun tätä ensimmäistä vaihetta on harjoiteltu riittävästi, lisätään käsky, ja kun käskyn kanssa on harjoiteltu riittävästi, aloitetaan kapulan kanssa hakeutuminen perusasentoon jne.

Lelupalkka on ollut noutoharjoituksiin paras, namista Lumes ei tässä yhteydessä kiinnostu riittävästi (täytyy olla kunnolla innostunut, eli hienosti sanottuna korkea viretila, mutta tykkään mieluummiin käyttää tuota innostunutta) eikä namilla palkkaaminen onnistuisikaan samoin, kuin lelulla (kainalosta pudottaminen + leikki perään). Kapulan näkemisestä Lumes innostuu aina (sehän tietää lelun saamista) ja ottaa sen mielellään, joskus tosin miettii ihan hetkisen, kuten videolla toisessa otossa. Normaalisti sillä ei ole väliä, mihin kohtaan Lumes istuutuu, mutta videolla korjaan paikan, että näkyy kunnolla kuvassa.

Kapulan nostotreeniä

Kapulan ottamista treenaillaan erikseen naksutin apuna, koska valmiissa noutoliikkeessähän koira kumminkin joutuu ottamaan kapulan itse maasta. Tämä on vähän niin kuin vahvistusta sitä tulevaa varten, että se kapulan otto maasta olisi tuttu juttu silloin. Ihan muutaman kerran vasta on tehty tätä naksuttumella ja siksi pari ensimmäistä naksua saakin ihan vaan kapulan keskiosaan kohdistuvasta kiinnostuksesta. Tuota aion jalostaa vielä niin, että jossain vaiheessa joka kapulan otosta ei tulekaan naksua, ainoastaan ottaessa kiinni ihan keskeltä kapulaa. Se on kuitenkin se paras ja oikea kohta pitää kapulasta kiinni ja varsinkin kun siirrytään pk-puolen painaviin (1kg vai oliko enemmänkin) kapuloihin, korostuu oikea kohta otteelle, ettei kapula mene vinoon ja tee hommaa hankalaksi.

Kotinouto

Syksyllä Lumes hoksasi puoli-itsestään, mitä noutaminen on, toki se aiemminkin on tavaroita luokse tuonut, mutta käskystä ei ole hakenut. Tavararoiden ottaminen, kantaminen ja tuominen ei olekaan meille mikään ongelma vaan aika helppo juttu, mutta kisamuotoiseen suoritukseen siitä on vielä matkaa. Kotinoudossa ei niin ole väliä, millä tyylillä ja vauhdilla nouto tapahtuu, kunhan se tapahtuu. Videolla Lumes tarjoaa joka väliin maahanmenoa, kun sitä on nyt paljon treenailtu uudella tyylillä, mutta kun en huomioi niitä tässä, niin jäävät tuohon peppupystyssä vaiheeseen.

 

Tässä vielä video Lumeksen noutotouhuista. Kokeilin ensimmäistä kertaa yhdistellä useampia videoita yhdeksi pätkäksi ja lisätä mukaan musiikin (esittäjä kerrottu videon lopussa), johon siihenkin olen saanut luvan, kuten kaikkiin toisten ottamiin kuviin ja videoihinkin.