Huvikseni aloin miettiä, että mitenhän Lumes käyttäytyisi luonnetestissä, ja pitihän näitä arvailuja sitten kirjoitella ylöskin. Tarkoitus on Lumes käyttää luonnetestissä siinä joskus 2-3-vuoden iässä, saa sitten verrata näitä omia arvailuja siihen.

Tuomarin kohtaamisessa Lumes menisi taatusti innoissaan luokse häntä heiluen ja nykykäytöksellään saattaisi hypätä vastenkin ja nuolaista naamaa siinä viehkin kiehkin pyörien. Mitä iloisemmin tuomari sille puhuisi, sitä innokkaammin Lumes käyttäytyisi sitä kohtaan.

Vaikka Lumes mun kanssa leikkiikin hyvin, kiskoo keppejä ja jopa metalliesineitä, ei se vieraan ihmisen kanssa todennäköisesti olisi yhtä innoissaan. Siinä taas en näe järkeä, että parempia pisteitä varten antaisin vieraidenkin leikittää paljon Lumesta, jotta luonnetestissäkin sitten leikkisi tuomarin kanssa hyvin. Lumes tykkää ihmisistä jo ihan riittävän paljon ilman sitä, että ne vielä leikkisivätkin sen kanssa, joten leikki saa pysyä jatkossakin ihan vaan meidän kahden omana juttuna.

Kelkalla (pensaikosta vedetään nykien esiin ihmishahmoinen kelkka) käyttäytymistä onkin vaikeampi arvioida, mitähän se Lumes siinä tekisi... Haukkuminen on monen koiran reaktio, joten kai Lumeskin niin sitten tekisi ja varmaan perääntyisi narun mitan verran, mutta kelkan pysähdyttyä uskaltaisi kyllä mennä sitä katsomaan viimeistään houkuttelulla.

Jotenkin musta tuntuu, että Lumeksella ei olisi paljonkaan puolustushaluja ja kuvittelisinkin sen olevan melko välinpitämätön tuomarin lähestyessä meitä uhkaavasti tai sitten se pelkäisi ja haukkuisi sen takia jossain mun seläntakana... Tuomarin muuttuessa uhkaavasta ystävälliseksi muuttuisi Lumeksen käytöskin viimeistään päästessään tuomarin luokse.

Siinä kohtaa luonnetestiä, jossa kävellään rakennusta ympäri ja yhtäkkiä eteen rävähtää pystyyn haalarit tms., Lumes säikähtäisi, mutta kun samantien käännytään takas tulosuuntaan ja siitä kohta mennään uudestaan haalareiden ohi (ei rävähdä enää silmille), tulisi nätisti mukana, vaikka saattaisikin vähän katsella haalareita sillä silmällä, että vieläkö ne sieltä hyppää uudestaan.

Samaa rakennusta kiertäessä pudotetaan katolta peltitynnyri valumaan perään lankkua pitkin rämisten, jolloin Lumes taas luonnollisesti säikähtäisi ja varmasti tekisi väistöliikkeen, mutta ei pitkään kantaisi kaunaa vaan tulisi tynnyriä katsomaan.

Pimeä huone on sellainen, jota en oikein ymmärrä. Siellähän on jotain kulkuesteitä tehty koiralle, tuomari + yksi muu ihminen sekä omistaja piilossa, ja koiran pitäisi mennä oma-aloitteisesti omistajan luo. En vaan tajua, että miten koiran luonteen hyvyyttä/huonoutta voidaan arvioida sillä perustein, tajuaako se, että on etsittävä omistaja vai jääkö huvikseen hengailemaan niin muiden ihmisten luo. Ymmärtäisin sen, jos omistaja saisi heti kutsua koiraa ja sitten katsottaisiin, kuinka rivakasti koira sinne tiensä löytää, mutta kun kutsua saa vasta, jos koira ei ilman kutsua sinne tule. Ei luonnetestin mikään ajatustenlukutesti pitäisi olla.

Voisin hyvin kuvitella, että tuossa tilanteessa Lumes tuumaisi "vau, kiva paikka ja täällähän on kivoja ihmisiäkin ja kaikkee tutkittavaa" ja se puuhailisi kaikkea muuta paitsi tulisi mun luo, eikä se kumminkaan ole mun mielestä osoitus siitä, että sen toimintakyky olisi huono. Sitten kun viimein saisi luvan kutsua koiraa, Lumes havahtuisi "ai niin, se emäntäkin oli täällä myös" ja etsisi tiensä mun luokse.

Seinään kiinni kytkettynä ja yksin jätettynä, kun tuomari taas tulee uhkaava kohti, Lumes tuskin puolustaisi itseään vaan alistuisi. Tuomarin muututtua ystävälliseksi Lumes ilostuisi, että eihän tässä mitään hätää ollutkaan.

Ne laukaukset ja pamahdukset, joita Lumes tähän mennessä on kuullut, on olleet sille aivan yhdentekeviä, joten tällä hetkellä ainakin on laukausvarma.

 

Että sellaista... Saa nähdä sitten parin vuoden päästä, kuinka todellisuudessa vastaavissa tilanteissa herra käyttäytyy.