Kirjoitukseni tammikuulta Lappalaiskoirafoorumin tokopulinassa:

" Mulla on vähän Lumeksen kanssa ongelmana maahanmeno. Se menee tosi nopsasti ja iloisesti maahan, kun näytän pelkällä kädellä (eli kun sitä maahanmenoa opetetaan), mutta aina kun oon alkanut liittää sitä käskysanaa mukaan, niin jonkun ajan päästä muuttuu hitaaksi eikä niin iloiseksi, vaikka se käsiapukin on vielä mukana. Nyt opetan sille jo kolmatta kertaa maahanmenoa uusiksi alusta alkaen eri käskyllä ja kun jonkun ajan olin käyttänyt käskyä niin taas innokkuus katoaa. Oon käskyiksikin yrittänyt ottaa erityylisiä (iloista lyhyttä, matalampaa kaks tavuista), mutta niillä ei oo ollu merkitystä. Sama homma kävi kosketusalustan kanssa, se oli iloinen ja reipas, kun opeteltiin, mutta jonkun aikaa käskyn kanssa mentyä muuttui haluttomaksi. Kosketusalusta on tehty naksulla, maahanmeno kehuilla + namit tietty molemmissa. Missään muussa liikkeessä ei käsky oo tuonut muutoksia suoritukseen. Niin ja maahanmenonkin tekee kotikäskyllä (makuuasento vapaa ja saa asettautua hitaammin) ihan ilosesti."

" Oon kokeillut sitä, että maahanmenosta käskyllä tulis tosi hyvä palkka (kiva lelu lentäis, pääsee juokseen vapaaksi yms.), mutta se on silti ollut hidas, vaikka tietää, että samantien sen jälkeen pääsis vapauteen. Noutokapulaa tuo rakasti siinä vaiheessa, kun sen pitämisestä pääsi juokseen, mutta maahanmeno on silti jotenkin vastenmielistä käskystä. Se kyllä menee makaamaan oikein (taaksepäin, suorille jaloille), mutta hiiiitaasti ja selvästi epämieluisasti."

" Palkkaamattomuus hitaista varmaan lopettais maahanmenon kokonaan, koska käskyllä ei oikeastaan muita olekaan kuin hitaita. On paikasta riippumaton, kotona, lenkillä, treeneissä ihan sama, käskyllä hidas ja epämieluisa, pelkällä käsiavulla iloinen ja nopsempi. Ja tosiaan se käsiapu + käsky on jonkin aikaa iloinen ja nopsa, mut sit yhtäkkiä muuttu hitaaksi ja ei kivaksi. Ja sama kävi tosiaan sen kosketusalustan kanssa, sitä ei olla sen jälkeen paljo harjoiteltukaan enää. Missään muussa käskyt ei haittaa, paitsi noissa kahdessa. Mä en ymmärrä."

Kokeilin tuolloin jälleen kerran opettaa maahanmenoa uusiksi ja sillä kertaa naksuttimen kera, vaikka en uskonutkaan siitä olevan apua, kun kerta kosketusalustakin "epäonnistui" sillä. Vaan kuinkas kävikään, naksu tosiaan tehosi - Lumes oppi tarjoamaan maahanmenoa ja sen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmia, vaikka käskykin (sama kuin ennenkin) tuli mukaan. Huh, meidän tokoura pelastui! Tämän jälkeen homma etenikin vauhdikkaasti istu-maahan kaukokäskyihin ja liikkeestä maahanmenon harjoitteluun.

Videolla maahanmenoharjoitukset ovat tammikuulta, istu-maahan jutut myös talvelta sekä ensimmäinen liikkeestä maahanmeno (jolloin Lumeksella vielä jäi helposti maahanmeno vaillinaiseksi, kun etuosan nopeaa reaktiota olen vahvistanut naksulla runsaasti), seiso-maahan ja toinen liikkeestä maahan ovat alkukesästä kuvattuja.