... tai vaikkei olisikaan, niin ihan huippukivaa tuon kanssa on treenata ja näköjään kisatakin!

Näin se homma etenee:

- Koko kesä 3kk taukoa yhteistreeneistä, jonka aikana pikkasen kotitokoilua, noutoa ja kaikkea muuta hauskempaa tietenkin.

- Elokuulla kolmesti yhteistreeneihin huomatakseen koiran kehittyneen ihan hirveästi kesän aikana.

- Viikko sitten kuulen viikon päästä olevasta möllitokosta ja päätän osallistua, ei se mitään, vaikka liikkeestä seisomista eikä hypyn taakse seisomaan pysähtymistä ole harjoiteltu vielä kertaakaan, onhan siihen viikko vielä aikaa...

- Koe olisi kolmas kerta, kun Lumes tekee kaikki liikkeet putkeen, edelliset kaksi kertaa oli kevättalven möllitokoissa.

Möllitoko oli eilen, pisteet 147,5/150, sijoitus 1/14.

Allu auttaa palkintojen esittelyssä.

Luoksepäästävyys taluttimessa 9,5

Lumes oli tosi innoissaan ja peppu irtosi maasta muutaman sentin.

Paikallaolo maaten 10 (Aika 1 minuutti, matka 5 metriä.)

Meni reippaasti maate eikä ongelmia pysymisessä, vaikka viereinen koira nousi monesti ja ohjaaja kävi sitä laittamassa uudelleen makuulle. Pientä ininää meinasi välillä pitää, kun innostutti niin valtavasti, joten kuiskailin useamman shhh:n ja myös hyvä:n aina katsoessaan mua hiljaa. Lumes piti tosi kiitettävästi katsekontaktia, vaikka olis hirveesti tehnyt mieli muiden luo ja niitä piti välillä vilkaista.

Seuraaminen vapaana 9,5 (Lyhyt kaavio eikä juoksua ollenkaan.)

Tämä meni kai pilalle siitä, kun normaalisti en käytä seuraamisessa mitään käskyjä, vaan ainoastaan, jos lähden itse etenemään ja Lumeksen pitää jäädä paikoilleen, ja kokeissa pitäisi käyttää (koska koira ei saa toimia ilman käskyjä), niin Lumekselle tuli ihan pieni viive liikkeellelähdöissä, kun ei vissiin ollut varma saiko lähteä mukaan vai ei. Ensimmäisen liikkeellelähdön jälkeen ravisteli itseään, joko oli turkki huonosti tai sitten epävarmuus siitä luvasta. Muuten tosi hyvä, seurasi skarppina hyvällä paikalla ja oli aktiivinen käännöksissä ja pysähdyksissä.

Luoksetulo 10

Liikkeestä maahanmeno 10

Astuin käskyn kanssa samanaikaisesti vasemmalla jalalla voimakkaammin maahan.

Liikkeestä seisominen 10 (Sai kääntyä käskyn jälkeen koiran eteen metrin-parin päähän)

Hyppy 10 (Liike päättyi koiran seisoessa esteen takana.)

Se pysähtyi! Heti käskystä! Vaikka olikohan tää..öö..toinen vai kolmas kerta, kun sitä käsketään pysähtymään eikä saakaan juosta täysillä.

Yhteistyö 9,5

Arvostelu oli suht alokasluokan tyylistä eikä niin lepsua mitä mölleissä yleensä.

Kato, kato nyt, minkä mä sain!

Jos on koira taitava, niin tällä kertaa oli omistajakin, en nimittäin jännittänyt laisinkaan, olin kehässä rento ja pystyin jopa ajattelemaan, miten minkäkin liikkeen teen eikä tarvinnut kaavamaisesti tallustaa kuten kevättalven kisoissa.

Kehään mentiin/poistuttiin molemmilla kerroilla seuraten, jottei tule yhtään mitään muuta kuin työskentelyfiilistä. Joka liikkeen alkuun otin pienet askelsiirtymät työskentelyvireen nostamiseksi entisestään, vasta sen jälkeen vastasin liikkeenohjaajan valmis-kysymykseen kyllä. Liikkeiden välissä palkkasin riehumisella ja ennen hyppyä namillakin, Lumes oli ihan superhyperinnoissaan ja silti se malttaa keskittyä tekemiseen niin taitavasti (ja hiljaa)! Estehypylle tsemppasin "mikä siellä on"-kysymyksin, sitä kun ollaan pallolla paljon harjoiteltu.

No näeksää?

En sitten ottanut kevythäkkiä mukaan odotteluun, vaikka olin niin pitkään ajatellut, päätin kotona ennen lähtöä, että kokeillaan nyt vielä ilman. No, olihan sillä vaikeeta ja se kitisi alussa koko ajan, mutta rauhottu se niiden kolmen tunnin aikana sen verran, että oli hiljaakin välillä. En antanut sen häslätä ja touhuta ja intoilla vaan pidin makaamassa, vaikka Lumes olikin siihen tyytymätön. Teltassaan se odottaisi hiljaa ja rauhassa, mutta onko se sitten sieltä tullessaan vielä enemmän innoissaan toisista koirista vai rauhoittunut? Voisi mennä joskus jonnekin ihan vaan sitä kokeilemaan, että näkisi, kumpi on parempi, nähdä kaikki vai ei nähdä.

Mulla on eri hieno uus lelu!

Palkintojen jaon (oli muuten tosi hyvät palkinnot!) jälkeen yksi nainen, jonka tyttärillä oli sheltit, tuli onnittelemaan ja kehui, miten taitava Lumes on. Hänen tuttavallaan kuulemma on lapinkoira, joka ei tottele yhtään, mutta nyt hän voi kertoa tuttavalleen, että kyllä nekin saa tottelemaan.

Niin ja vielä yksi huomio kokeesta, Lumes oli ihan varppina niistä luokan 14 koirasta innokkain, vauhdikkain ja motivoitunein!

En ymmärrä, miksi ihmiset vaihtaa lapinkoirasta pois (tai jätetään rotu huomiotta) halutessaan harrastuskoiran, Allun ja Lumeksen kanssa on niin ilo harrastaa, muuallakin kuin omassa olohuoneessa. No, tulipahan taas näytettyä muutamille, että lapinkoirastakin löytyy potkua!