Joulupäivien huviksi tuli opetettua Lumekselle kosketuskeppi ja johdettua sillä oheistoimintoja. "Oikeasti" kosketuskepin päässä kuuluisi olla pieni pallo, mutta eipä Lumes sitä tiedä, joten sille kelpasi kosketettavaksi yhtä hyvin pyykkipoikakin.

Idea on siis, että koira kuonolla (kirsulla) koskettaa kepin päätä ja oppii seuraamaan sitä, jolloin keppiä voi käyttää muissa opetuksissa apuna. Tavallaan kosketuskeppiä käytetään kuten kättä, näytetään koiralle suuntaa/kohdetta, mutta keppi on pidempänä kätevämpi (ei tarvitse kumarrella/kurkotella) ja myös käsiapua helpompi myöhemmin häivyttää pois.

 Onhan tämä siis sinänsä aika turha taito, kuten kaikki muutkin temput, mutta mitä enemmän koiraa opettaa, sitä paremmin sitä osaa opettaa ja sitä paremmin koira ottaa koulutusta vastaan. Tarjoaahan tälläinen hömppäkin kuitenkin koiralle jotain uutta tekemistä ja tulee samalla puuhailtua yhdessä jotain virkistävää, ja kaikki yhdessä tekeminen on plussaa suhteelle.

Lumeksesta keppi on kiva juttu.

Periaatteessahan kosketuskeppiä voisi käyttää esim. joidenkin tokojuttujenkin opetuksessa, mutta me keskitytään nyt vain tällaiseen humpuukiin, kuten tuolien alta kulkuun...

... ja toisen koiran alta kulkuun ...

... ja toisen koiran päältä kulkuun ...

Koskettavaa joulua siis!