Ennen tokoharkkoja käytiin pienellä kävelyllä, tekee Lumekselle hyvää kulkea uusissa maisemissa.

Lumeksen kanssa voikin jo alkaa treenailemaan harkoissakin kunnolla, tai no niin kunnolla kun sen osaamis/hallittavuustasolla voi treenata, mutta kuitenkin. Tänäänkin päästiin suoraan kentälle, vaikka paikalla olikin useampia koiria, ei jääty ollenkaan katselemaan meininkiä, kun Lumes ei haukuskellut. Paikalla oli uusikin koira, joka välillä kertoili kovastikin olemassaoloaan ja ensin Lumes meinasi sille haukahdella, mutta parilla tiukalla kiellolla luopui aikeistaan eikä muutenkaan koko aikana kovin montaa kertaa haukahtanut.

Ensimmäisenä otin Lumeksen kanssa leikkiä patukalla ja sen jälkeen tehtiin muita juttuja ruokapalkalla.

Kuusi koiraa ohjaajineen oli paikallamakuussa pienellä ringillä ja koska Lumes vaikutti niin sopuisalta, kiersin koirien vierestä Lumeksen kanssa koko ajan sille makupaloja syöttäen. Lumes kulki oikein pätevästi ja haukahti vain kerran, vaikka oltiin aivan toisten koirien takana.

Aika ajoin Lumes esitti aivan loistavaa seuraamista! Kokeilin myös muutaman kerran askelsiirtymisiä Lumes irti, mutta ei ihan pystynyt keskittymään kodin veroisesti, jota en kyllä yhtään ihmettele. Pari paikallaistumista kokeilin myös vapaana, parin metrin päähän menin eikä ongelmia pysymisessä. Kahdesti siinä piti haukahtaa, kun kulki toinen koira vierestä, mutta pysyi aloillaan silti. Eri taitava pikkuinen!

Liikkeestä istuminen on Lumekselle helppo nakki myös juoksusta, maahanmeno sen sijaan tökkii yhä ilman käsiavustusta. Olen miettinyt sitäkin, että pitäisikö sen käskysana vaihtaa selkeämpään, jos on jotenkin vaikea erottaa tai ymmärtää. Kisakäskyhän esim. istumiseen Lumeksella on vain kirjainäänneyhdistelmä, ei mikään oikea sana, toimisikohan makuussakin joku vastaava paremmin...

Näyttelyseisontaakin harjoiteltiin ensimmäistä kertaa muualla kuin kotona keittiössä ja ihan kivasti Lumes seisoi, hännän nostamisesta vaan ei kovin pidä vieläkään. Ympyrällä juoksua liikkeiden esittämiseksi kuvittelin olevan Lumekselle hankalaa, koska innostuisi juoksemisesta eikä malttaisi juosta vierellä, mutta toisin kävi. Lumes kipitteli oikein kauniisti vierelläni vielä katsekontaktia pitäen, joka tosin näyttelyissä ei olisi toivottavaa, koska saattaa vääristää koiran liikkeitä.

Lelujen ja ruuan lisäksi aikeenani on käyttää Lumekselle palkkana myös riehumista (ts. leikkiä ilman lelua) ja niinpä harjoiteltiin häiriössä riehumistakin, Lumes oli täysillä mukana.

Luoksepäästävyys katsottiin vielä lopuksi yhden henkilön toimesta ja olihan Lumes taas enemmänkin kuin innoissaan.

Oikein onnistuneet tokoharkat!