Telkkarin Tiede-lehden mainos herätti pitkästä aikaa miettimään kysymystä, miksi märkä koira haisee. Eroja olen huomannut verrattuna kastumisen määrään ja paikkaan, pesty ja kokonaan märkä koira ei haise, kun taas lenkillä osittain kastunut löyhkää "ulolta". Uteliaana kävin Tiede-lehden Ole utelias sivuilla katsomassa vastauksen, kun ei sitä aiemmin ole missään tullut vastaan.

Koiralla on ihossaan rasvaa tai öljyä erittäviä rauhasia, niiden tehtävänä on suojata ihoa. Ominaishaju tulee siitä, kun öljyt leviävät turkin kastuessa. Hajuisuus vaihtelee yksilöittäin ja roduittain, noutajien turkki hylkii vettä, mutta haisee silti, joidenkin rotujen silkkinen, pitkä ja pehmeä karva kastuu ja kuivuu helposti, jolloin se ei juuri haise, vaikka iho olisikin rasvainen. Hajun oletetaan perustuvan öljyjen ja rasvojen kemialliseen reaktioon, joka toisilla koirilla on voimakkaampi.

Joillakin koirilla, rodusta riippumatta, on pään alueella "myskinappuloita", jotka levittävät myskin miellyttävää aromia. Tällaiset "tuoksukoirat"  säilyttävät miellyttävän tuoksunsa märkinäkin.

Allulla ja Lumeksella en ole huomannut suurta eroa märkähaisemisessa, mutta Lumeksen perustuoksu on miellyttävämpi kuin Allun. Allu haisee koiralta ja Lumes...vähemmän koiralta, hiukkasen paremmalta, mutta ei sillä silti noita "myskinappuloita ole".