Esine-etsintää

Lumeksen kanssa olen harvakseltaan harjoitellut esine-etsintää, varsinaisesta esineruudusta ei vielä voi puhua, mutta sitä kohti mennään. Liikkeelle ollaan lähdetty sillä, että käyn tallaamassa (kävelemässä edestakaisin) maapläntin metsään tai korkeaan heinikkoon. Kovin suuria en ole vielä tehnyt, kokoa on ollut sellaiset 2-4m x 6-15m, sitä tahtia sitten suurennetaan (varsinkin pidennetään), kun Lumes kunnolla ymmärtää, mistä on kyse. Yhtä esinettä vasta piilotan, mutta kaksi tai kolme harjoitusta tehdään aina kerralla.

En halua käyttää etsinnässä minkäänlaisia näköapuja (esineen vienti alueelle koiran nähden, esineen heittäminen alueelle jne.) edes alussa, koska tarkoituksena on nimenomaan, että koira etsii esineet käyttäen nenäänsä, ei silmiään. Olen siis tehnyt aina siten, että Lumes odottaa autossa, kun käyn tallaamassa alueen ja piilotan sinne esineen. Laitan aina esineet ihan kunnolla piiloon heinien tai varvikon alle, ettei niitä näy yhtään ja siten silmillä havaita, vaan ainoastaan haistamalla ne löytää.

Kun tallaus ja piilotus on tehty, haen Lumeksen ja hitaasti edetään tallattua aluetta läpi, kunnes Lumes saa esineestä hajun ja alkaa ottaa sitä maasta. Yleensä piilo on sen verran hyvä, ettei esinettä tuosta vaan oteta, vaan sitä joutuu jopa vähän kaivamaan esiin. Kehun Lumesta suuresti ja lähden juoksemaan takaisin tallatun alueen alkuun, jonne Lumes esineen kanssa sitten tulee perässä ja leikitään esineellä hetki. Käytän esineinä vielä koirien leluja, jotta palkkaus tulee välittömästi.

Aiemmin en ole laittanut Lumekselle pk-liivejä etsintään, kun ajattelin, että käytän niitä vasta, kun se jo selvästi homman osaa, mutta edellisellä kerralla päätin sittenkin alkaa niitä käyttämään jo nyt. Tietää silloin, mitä ollaan menossa tekemään, kun saa liivit päälle. Tänään tuntuikin jo, että oli heti enemmän kuusalla touhusta. Haisteli määrätietoisesti ja esineen löytymisen on aina yhtä riemukasta, yleensä on tullut sen kanssa suoraan mun luo, mutta nyt lähtikin riemukierroksia tekemään. Toisella esineellä olikin hankalampi paikka, kun heinikossa oli jäniksenpapanoita siellä täällä ja Lumes meinas niitä napsia, mutta kiellosta lopetti ja jatkoi sitä tarkoituksellisempaa työtänsä.

Eteen lähetys

Nää on niitä ainoita kertoja, jolloin Lumes saa leikkiä jalkapallolla ja siten intoa on huimasti. Lumes on jossain kiinni ja saa katsella, kun potkin pallon kentän reunaan. Sitten haen Lumeksen, talutan pannasta lähetyspaikalle ja se on fiuut ja herra on jo matkassa. Ei siinä ehdi sitä käskyä edes huutaa, kun se ampaisee matkaan samantien, kun käsi pikkasenkin heilahtaa. Videolla näkyykin hyvin, miten mun "eteen" raikuu vasta, kun Lumes on jo matkalla... Ja pallon kanssa lähdetään sitten kierroksille kenttää ympäri, sekin näkyy, kun jaksaa odottaa videolta sen tyhjän kohdan yli.