Siis mä oon niin tyytyväinen tuohon Lumekseen! Se oli tänäänkin taas aivan virtaa täynnä tokoharkoissa, mutta silti niin kuuliainen ja suuntaa suuren tekemisen intonsa yhteistyöhön mun kanssa eikä turhan haahuiluun. Tai kyllä se hommailisi omiansa, jos en sille mitään sanoisi, mutta kun itse on aktiivinen, on Lumeskin ihan mahtava!

Tänään ei ollut kuin neljä koiraa Lumeksen ja Allun lisäksi eivätkä niistäkään kaikki olleet paikalla koko aikaa. Meninkin sitten kerrankin suoraan kentälle enkä jäänyt Lumeksen kanssa reunalle ollenkaan. Haukahtelujakin oli tosi vähän.

Kotona ollaan muutamana iltana harjoiteltu alokasluokan hyppyä (kapealla, matalalla pahvilaatikolla ja kanteleen kotelolla) ja kokeilin nyt samalla tyylillä oikealla tokoesteellä. Laskin ensin korkeuden vain kahteen (vai kolmeen) lautaan ja laitoin Lumeksen nähden muutaman makupalan esteen toiselle puolelle. Kierrettiin esteen suorituspuolelle ja irrotin Lumeksen narusta ja näyttäen kädellä estettä sanoin käskyn, jota hyppäämiseen olen käyttänyt. Lumes hyppäsi ja meni syömään namit, jolloin menin kehuen sen luokse ja otin pannasta kiinni. Näin tehtiin muutaman toiston verran. Tuota käskyä kyllä olen miettinyt, pitäisikö olla ihan oma käsky tokohypylle vai jatkaako tuolla yleisellä?

Luoksepäästävyyttä harjoiteltiin kolmen ihmisen kanssa, yksi kerta kullakin. Lumeksella oli suuria vaikeuksia pysytellä istumassa ja kolmatta ihmistä piti tassulakin huitoa, kun ei muuhun kiinni pidettynä istumassa pystynyt.

Pehmopatukalla leikkimistä, Lumes mukana paremmin kuin harkoissa koskaan! Kiskoi aivan tosissaan ja vielä vahvistin sen tunnetta vahvuudesta esittämällä heikkoa ja antamalla vetää mua mukanaan. Aivan mahtava into, tämä nykyinen vetoleikkityyli todella tuottaa tulosta!

Pieniä, muutaman askeleen seuraamispätkiä ruokapalkalla, Lumes erittäin taitava! Toisella kerralla (Lumes kävi kahdesti kentällä lyhyemmän hetken, Allu siinä keskellä pidemmästi) samanlaista seuraamista, mutta myös ilman ruokaa palkkana innostuttavaa kehumista ja juoksupyrähdys. En halua Lumeksesta namiriippuvaista, joten pyrin käyttämään monipuolisesti erilaisia palkitsemistapoja.

Päätin kokeilla nyt myös luoksetuloa pitkällä matkalla (joskus muutaman kerran ottanut parin metrin matkaa), kun koiria oli niin vähän. Koulutuksien ohjaaja piti Lumesta pannasta ja kävelin ainakin 30 metrin päähän, josta aloin kutsua Lumesta ja jatkoin innostamista koko tulomatkan ajan. Muutaman kerran se vilkaisi taakseen, mutta juoksi kuitenkin koko matkan luokseni aivan täysillä, söi namit kädestä ja meinasi samantien palata takaisin tulosuuntaan, josta kuitenkin kääntyi ja tuli takaisin, kun kielsin ja käskin takaisin. Mihin lie meinasi mennä, toisen koiran luo..? Tyytyväinen kuitenkin piti olla, kun tuli luokse vauhdilla ja uskoi kieltoa olla lähtemättä omilleen. Irti ei kuitenkaan voi vielä harkoissa ajatella pitävänsä, on sillä tuo "kaasujalka" vielä sen verran herkässä. :)

Liikkeestä maahanmenoja pari ja istumisia useampi, maahanmenot ei nyt sujuneet, mutta istumiset tosi mallikkaita. Käytin nyt ensimmäistä kertaa harkoissa tokoistumiskäskyä (aiemmin käytössä ollut yleiskäsky) ja Lumes pysyi innokkaana ja istui nopeasti, vaikka kotona jostain syystä paineistuu (?) siitä, hidastelee ja on epävarma.

 

Lopuksi käytiin vielä pienellä kävelyllä ja ajattelinkin ottaa sen jokakertaiseksi tavaksi harkkojen jälkeen. Tekee Lumekselle todella hyvää ulkoilla muuallakin kuin näissä tutuissa maisemissa.

 

Tekisi ihan hirveästi mieli mennä Lumeksen kanssa kisoihin heti, kun ikä vaan riittää. Uskon, että kyllä sieltä tuloksen saisi. En kuitenkaan halua mennä keskeneräisen koiran kanssa kokeeseen, koska siinä pahimmillaan aiheuttaa suurta hallaa tulevaisuutta ajatellen. Periaatteessahan Lumes osaa kaiken, paitsi liikkeestä seisomisen (jota ei olla harjoiteltu vielä yhtään), mutta eihän ne suoritukset täydellisiä vielä ole kisoja ajatellen. Esim. seuraaminen on muutaman askelen aivan täydellistä, mutta ei kyllä olisi sitä koko seuraamiskaavion kahdesti läpikäynnin ajan, vaikka kulkisikin mukana. Luoksepäästävyys, öh, Lumes kävisi varmaan kertomassa tuomarille hyvin selvästi, että on parhainta kaveria sen kanssa. Ei taideta kuitenkaan parissa kuukaudessa edistyä riittävästi, vaikka Lumes ihan huippu onkin.