Pysytellään tokoaiheisissa jutuissa ja luodaan videon kera katsaus viime lauantain treeneihin ja vähän siihenkin, mitä meillä joissain liikkeissä on opetuksen pohjalla.

Liikkeestä maahanmeno
Maahanmenohan oli Lumekselle vähän hankala asia ja viimein sain sen naksuttimen avulla toimimaan, siitä olen kertonut kesäkuulla videon kera. Tästä johtuen kuitenkin palkkaan erittäin usein Lumeksen välittömästi maahanmenon jälkeen/kääntyessäni takaisin päin, jotta se voi olla varma siitä, että teki oikein ja motivaatio nopsaan makuuseen säilyy. Näin teen videollakin, heitän namin Lumekselle ja vapautan sen jälkeen, eikä liikettä viedä loppuun (perusasentoon) asti.

Luoksetulo
Mä en ymmärrä, miksi koirille opetetaan erikseen sivulletulo- ja luoksetulokäskyt, näinhän myös Allun aikanaan opetin, koska eihän luoksetulo ole mikään oma erillinen liikkeensä vaan nimenomaan sivulletulo, jos nyt puhutaan näistä suoraan sivulle tulevista luoksetuloista. Tai että miksi muka on niin hankalaa opettaa pk-kisoja varten luoksetulo eteen ja tokoa varten suoraan sivulle, kun eteentulon sivulletuloahan voi käyttää myös luoksetuloon. Tämän ymmärtämättömyyteni vuoksi Lumeksella onkin vain yksi ja sama käsky useampaan muka eri juttuun, ainakin neljä kärpästä yhdellä iskulla siis. Luoksetulo -> koira tavoittelee perusasentoa, seuraaminen -> koira tavoittelee perusasentoa, maasta vierellä istumaan nouseminen -> koira tavoittelee perusasentoa, edestä sivulletulo -> koira tavoittelee perusasentoa = yksi ja sama käsky kaikkiin näihin. Seuraamisessa tosin en treenatessa käytä mitään käskyä, koska aina silloin pitää tulla mukaan, jos ei jotain muuta käsketä tekemään. Aiempia, videoitua harjoituksia näistä esim. maaliskuu ja toukokuu.

Nouto
Yleensä noudon harjoittelu aloitetaan pienellä puukapulalla, koska se tulee kisoissakin ensimmäisenä vastaan. Itse halusin kuitenkin välttää tästä useilla seuraavat ongelmat pureskelun ja metalli-inhon kanssa ja niinpä meillä opittiin ensin muovikapula (johtokela), sitten metalli ja viimeisenä puu, jolla painoa oli heti n. 600 gramman verran. Myös treenityyli poikkesi yleisistä kaavoista, halusin ensin opettaa vahvan perusasennon, jotta koira tietää, minne kapulan kanssa tullaan, ja rinnan kapulannostoharjoitusten kanssa oli mukana noudon luovutusasennonharjoitukset, tähän tyyliin helmikuulla. Seuraavaksi yhdistettiin nämä kaksi ja olin itse polvillani varmistaakseni perusasennon, kapula otettiin ensin perusasennossa, sen sujuessa seisten vierellä ja avustin takaisin istumaan, sen sujuessa  nousin itse seisomaan, mutta Lumes oli taas perusasennossa ja sitten seisomassa -> kaikissa näissä kapula oli aivan Lumeksen edessä, se toteutti suorituksen oma-aloitteisesti (en käskenyt mitenkään) ja merkkasin naksuttimella oikean suorituksen kera namipalkan. Vasta näiden kaikkien vaiheiden jälkeen, kun Lumes tiesi, mitä tuossa tilanteessa tulee tehdä, liitin mukaan käskyn, ja se yhdistyi samantien toimintoon, koska suoritus oli jo niin vahvana mielessä. Siinä vaiheessa sitten vaihdettiin naksu ja namit leluun, joka odotti jossain päin lattialla, kapula ei saa olla koiralle pääasia vaan ainoastaan väline palkan saavuttamiseen. Edelleen välillä palataan noutohommissa ihan alkuun oma-aloitteisuuteen ja naksutteluun (jossa Lumeksella on tuolleen "nätisti" etutassujen käyttö mukana, sillä istuu tuo tassuilla harominen todella vahvassa ihan kaikessa tekemisessä), välillä taas ihan kokeenomaisesti koko suoritus avo, voi tai erivoi tyyliin, hyppynoudotkin siis sujuvat jo. Videolla jostain syystä palauttaa ravilla, mutta normaalisti kulkee kyllä laukalla molempiin suuntiin.

Seuraaminen
Aiempien linkkien lisäksi seuraamistreenejä on kuvattu mm. lokakuulla 2009. Suoralla seuraaminen voisi olla kauniimpaankin, tuo innostuspompotus on vähän häiritsevää, mutta tykkään hirveästi noista Lumeksen askelsiirtymistä (taakse, vasen, oikea & käännökset paikallaan). Ja se aivastelee. Teki sitä ennen vaan kotona sisällä seuraamisissa, mutta on nyt alkanut tuolla hallillakin aivastelemaan, tai miksi sitä nyt pitäisikään sanoa. En oikein tiedä, että vaadinko liikaa keskittymistä vai mitä, koska siitä se kuitenkin selkeästi tulee, sillä aivastelee vain seuraamisissa, kun mukana on noita askelsiirtymisiä tai hidasta käyntiä, jotka vaatii kaikista suurinta keskittymistä ja kehonhallintaa. En vaan tiedä, mitä sille tekis, ehkä vois kokeilla liikkeen keskeyttämistä aina aivastukseen, jos alkais yhdistämään palkkion menetystä siihen, mutta tiedä sitten, ymmärtääkö yhteyttä. Kieltää en halua, enkä usko, että se mitään auttaisikaan.

Ja tämän pidemmittä alkupuheitta itse videoon...

 

Ps. Käväistiin keskiviikkona peruutuspaikalta ihan oikeassa, virallisessa tokokokeessa, mutta saatte vain arvata, miten siinä kävi, koska sen päivityksen aika ei ole vielä vaan vasta seuraavan, agilityaiheisen postauksen jälkeen...