Muutama vuosi sitten Allulle uutta ruokaa etsiessäni heräsin miettimään, mitä kaikkea koiranruuat sisältävätkään ja mitä haluan koiralleni syöttää. Kaivoin esille muistiinpanoni useampi vuosi sitten käymältäni, Paula Hissan vetämältä Koiran hyvinvointikurssilta, ja selailin lisätietoja netistä. Asiatiedot perustuvat näihin lähteisiin, mutta ilmoita toki, jos havaitset mielestäsi virheellistä tietoa. Läheskään täydellisen kattava listaus koiranruokien "ongelmista" tämä ei tokikaan ole, mutta tarkoitus onkin lähinnä herätellä itse kukin pohtimaan näitä omalta osaltaan ja jos asia kiinnostaa, lisätietoja voi/osaa itsekin etsiä.

Lisä- ja väriaineet

Useissa koiranruuissa kerrotaan säilöntäaineeksi " EU: sallimat antioksidantit", joka on vain piilonimitys haitallisemmille aineille, kuten BHA (E320) ja BHT (E321). Lyhenteet tulevat sanoista B=Hiilivetyradikaali, H=Hydroksiit, A=Anisoli ja T=Tolueeni. Myös etoksikiini (E324)  ja trotyyli (räjähdysaine) piilotetaan nykyään tuon saman EU:n sallimien aineiden alle. Joissain koiranruuissa käytetyt Dimetridasoli, ronidatsoli, tylosiini ja spiramysiini eivät nekään ole terveellisiä, Maa- ja metsätalousministerion tiedote asiasta.

Säilöntäaineet ovat sinänsä kaksipiippuinen juttu. Niitä tarvitaan, että ruoka säilyy syömäkelpoisena, mutta toisaalta epäterveelliset säilöntäaineet eivät ole sen terveellisempiä kuin pilaantunut ruokakaan. BHA:n ja kumppaneiden vaarallisuudesta ollaan montaa mieltä, mutta toistaiseksi niitä saa käyttää eläinruuissa estoitta. Onneksi monissa ruuissa käytetäänkin säilöntään luonnon omia antioksidantteja, kuten E-vitamiinia (tokoferoli), mutta niiden tehosta eivät kaikki ole yksimielisiä ja mm. rasvan sanotaan härskiintyvän. Haitallisten aineiden välttämistä vaikeuttaa määräys, jonka mukaan valmistajan ei tarvitse ilmoittaa alihankkijoidensa käyttämiä aineita, ainoastaan suoraan ruuanvalmistuksessa käytetyt. Tällöin ruoka voi sisältää esim. BHA:ta ja -T:tä, vaikka siitä ei pussinkyljessä merkintää olisikaan.

Väriaineet ovat toinen vältettävä asia. Joidenkin ihmisten silmää ehkä miellyttää enemmän kolmivärinen ruoka, mutta koiralle sillä ei ole mitään merkitystä, eivätkä ne värit terveellisiäkään ole.

Haitat

WHO:n kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen mukaan BHA ja BHT ovat karsinogeenejä, jotka aiheuttavat syöpää, häiritsevät immuunijärjestelmää ja soluaineenvaihduntaa sekä aiheuttavat hyperaktiivisuutta, migreeniä ja muita hermosto-oireita. Säilöntäaineet aiheuttavat joillekin koirille myös allergiaoireita sekä mahdollisesti maksa- ja munuaisvaurioita.

Etoksikiinin haitallisuudesta kertoo jotain jo sekin, että kemikalilainsäädännön mukaan sen säilyttäminenkin samassa tilassa ihmisille tarkoitettujen elintarvikkeiden kanssa on kiellettyä. Etoksikiini on haitallista kaikin tavoin, sekä nieltynä, hengitettynä että iholle joutuneena. Se aiheuttaa mm. pentukuolleisuutta, syöpää, kitalakihalkioita ja epämuodostumia.

Mitä lihaa ja mistä?

Lisäaineiden lisäksi koiranruuissa on muitakin ongelmia sisällön suhteen ja ne vaikeuttavat tiedonsaantia siitä, mitä ruoka oikeasti sisältää. Useissa ruuissa on eritelty ainekset tarkasti, kerrottu mitä lihaa, mitä viljaa, missä muodossa jne. Toisissa ruuissa taas raaka-aineet on ilmaistu epätarkasti ja silloin sopii kysyä, miksi, mitä salattavaa on? Ilmaisu  "lihaa- ja eläinperäisiä tuotteita" tarkoittaakin yleensä teurasjätettä ja muuta epämääräistä (mm. kuolleita lemmikkejä ja tienvarsiraatoja), jota ei tietoisesti useakaan koiralleen syöttäisi. Näitä jätelihoja myös käsitellään tujuilla myrkyillä, jotteivat ne vahingossakaan joutuisi ihmisten ravinnoksi, koirienruokiin niitä silti saa käyttää, ja käytetäänkin.

Muutakin mietittävää ruoka-aineksien laadussa on. Tahtoessaan välttää geenimuunneltuja aineksia kannattaa pakkauksesta etsiä tekstiä, jossa kerrotaan, ettei niitä ole käytettyä. Pieni tae ruuan laadukkuudesta on maininta käytetyn lihan ja viljan olevan ihmisravinnoksikin kelpaavaa laatua, tällöin ne ovat parempaa (ja haitta-aineettomampaa) osaa kuin yleisesti eläinruokiin käytetyt tähteet. Eettisyyttä vaaliva voi keventää omatuntoaan antamalla koiralleen eläinkokeettomia ja luomuaineksista valmistettuja tuotteita.

 

Lisää tietoja tarkemmin kaikista yllämainituista asioista löytyy mm. seuraavista linkeistä ja lisää löytää itse googlettamalla.

Terrierinetissä lisäaineista  Sukaron juttu  Jonkun blogissa niistä

Luontaisnetti -> eläimet -> lemmikkieläinten kierrätys valmisruokiin

Eläintenhoitajien foorumilla  Ruokinta-artikkelissa

 

Itse ruokien lisäksi olen miettinyt monilla käytössä olevia muovisia koiranruoka-astioita. Ovatko ne elintarvikelaatua, kuten kaikki ihmisruokien kanssa kosketuksiin joutuvat astivat (tunnistaa pohjan "astiakuvamerkinnästä"), vai eivät ole, jolloin niistä saattaa liueta jotain veteen/pidempään kipossa olevaan kosteaan ruokaan. Itse suosin ruostumattomasta teräksestä valmistettuja kulhoja, joissa ainakin säilyy vesi puhtaana.