Suomen Newfoundlandinkoirayhdistyksen vuosittaiselle vesipelastusleirille 17-19 kesäkuuta osallistui tänä vuonna lukuisten nöffien lisäksi myös kaksi labradorinnoutajaa, saksanpaimenkoira, kultainennoutaja (vai kaksi?), sileäkarvainennoutaja, villakoira sekä suomenlapinkoira, joka tietenkin oli meidän Lumes. Viikonlopulle oli luvattu kurjaa ilmaa, ajoittaista sadetta 95% todennäköisyydellä, joka sai mielialan alas ja miettimään kotiinjääntiä. Yhtään en myöskään voinut olla varma, suostuisiko Lumes (joka pääsi pääosallistujaksi lainakoiraehdokkaani ollessa yhteistyöhaluton) ylipäätään tekemään juuri mitään, jolloin kurjan sään lisäksi olisi myös kurjat treenit. Toivo parasta, pelkää pahinta - sää yllätti, ja Lumes yllätti!

Leirin alku vepetreeneineen perjantainailtana jäi meiltä väliin joutuessani olemaan töissä vielä silloin, mutta lauantaiaamusta hyppäsimme mukaan remmiin melkeinpä aurinkoisessa säässä. Koirakot oli jaettu tasoryhmiin ja meidän porukkamme aamutehtävänä oli hukkuvan pelastaminen.

4. HUKKUVAN PELASTAMINEN 30 m
Pelastettava henkilö pudottautuu veneestä 30 metrin poijun kohdalla veteen. Venettä ajetaan eteenpäin vielä noin 10 m. Ajanotto alkaa, kun pelastettava henkilö pudottautuu veteen. Pelastettava henkilö loiskuttelee pelästyneesti merkkipoijun linjalla, mutta ei pidä kiinni merkkipoijusta. Pelastettava ei saa kutsua koiraa, eikä käyttää käskysanoja. Koiran on joko tartuttava pelastettavan kädessä olevaan ”kädenjatkeeseen” tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin. Koira kuljettaa pelastettavan rantaan. Ajanotto päättyy, kun koiran säkä ylittää maalilinjan. Liikkeen ohjeaika neljä (4) minuuttia.

Lumekselle tämä oli ihan outo ja uusi juttu, mutta sen pitäessä niin suuresti ihmisistä, ajattelin sen kyllä menevän vedessäkin vieraan luo, jos sitä iloisesti kutsuu, joten aloitettiin suoraan siitä. Pelastettava soudetaan ensin kauemmas rannasta ja samalla veneestäkäsin innosti Lumesta äänellä lähtemään perään.

Pelastettavan pudottautuessa veneestä, lähetetään koira matkaan. Yleensä hukkuvan kädenjatkeena on dummy (kelluva patukka), mutta Lumeksella käytettiin köyttä sen ottaessa siitä paremmin kiinni.

Epäilykseni Lumeksen toimintaa kohtaan osoittautuivat aiheettomiksi, se jopa toi hukkuvan rantaan asti!

Heti perään kokeiltiin sama uudestaan ja Lumes oli kuin vanha tekijä. Toki se tarvitsi paljon kannustusta hukkuvan osalta ja uimaansiirtymiskohdassa näkyi pieni epäröinti, mutta yhtäkaikki, hyvin ensikertalaiseksi.

Videointikin olisi seuraavalta kierrokselta, mutta lisään sen myöhemmin, en jaksa enää tänään alkaa säätämään sen kanssa.